Férfi kosárlabda Magyar Kupa - A Szolnok tizedik aranyérme

Sport, 2024.04.07

A Szolnok tizedszer hódította el a Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupát, mivel a budapesti BOK Csarnokban zajló Final Four vasárnapi döntőjében legyőzte a Szegedet.

Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász
  • Eredmény, döntő:
NHSZ-Szolnoki Olajbányász - SZTE-Szedeák: 96-80 (23-27, 20-20, 33-15, 20-18)

Legjobb dobók: Wiggins 18, Jovanovic 17, Thomas 14, Lukács 12, Eads 12, illetve Woolridge 18, Bailey 17, Bognár 11, Locke 11



A 2022-es finálét ugyanez a két gárda vívta Debrecenben, akkor az Olaj 100-72-re kiütötte ellenfelét, amelynek az volt az eddigi egyetlen kupadöntője. A Szegedet akkor MK-ezüstre vezető Simándi Árpád nemrég visszatért a kispadra, és együttese szombaton óriási bravúrral megverte a címvédő Falcót az elődöntőben, így a dél-alföldiek másodszor is bejutottak a végjátékba.

A Magyar Kupa utolsó meccsének egyértelműen a Szolnok volt a favoritja, amely egy nappal korábban a Pécset győzte le, és már csak egy sikerre volt tizedik trófeájától. A bajnokságban a Szolnok harmadik lett az alapszakaszban, míg a Szeged lemaradt a negyeddöntőről, és az alsóházban folytatja az NB I küzdelmeit. Ami az egymás elleni bajnokikat illeti a szezonban, novemberben a Szeged 93-86-ra nyert a Városi Sportcsarnokban, majd februárban az Olaj 94-90-nel vágott vissza a Tiszaligetben.

A vasárnapi csata mintegy 2500 szurkoló előtt kezdődött el, és eleinte mindkét tábor elégedett lehetett, mivel felváltva potyogtak a kosarak. A 8. percben aztán a Szedeák hét ponttal elhúzott (25-18), mire a februárban kinevezett szolnoki tréner, Oliver Vidin időkéréssel próbálta rendezni a sorokat. A légiósok dominanciáját jelezte, hogy a nyitónegyed 50 pontjából csak 16-ot szereztek magyar játékosok.

A folytatásban is a fekete-fehérek akarata érvényesült, akik a 15. percben tíz pontra megléptek (42-32), a szélvészgyors Ryan Woolridge ekkor már 12 pontnál tartott. A Szolnok lassan faragta a különbséget, mert gyengébben büntetőzött, és 12 triplakísérletéből csak egy volt pontos. A nagyszünetben 47-43 volt az állás.

A második félidő egy 8-0-ás szolnoki rohammal indult, 10-9 óta először vezettek a piros-fehérek, a 208 centis Demajeo Wiggins pedig már 16 pontnál járt. Óriási fordulat állt be a mérkőzésben, a Simándi-gárda teljesen leblokkolt, s a 27. percben már 70-58 volt az Olaj javára. Az utolsó játékrészben már nem maradtak nyitott kérdések, a Szolnok időnként már a közönségnek játszva, magabiztosan megnyerte a meccset és egyben a Magyar Kupát is, a Szegednek pedig 2022 után ismét be kellett érnie az ezüsttel.

A Szolnok 2002, 2007, 2011, 2012, 2014, 2015, 2018, 2019 és 2022 után, tizedszer emelhette magasba a Magyar Kupa-serleget.

A sorozat győztese hárommillió, az ezüstérmes 1,5 millió, a bronzérmes pedig 900 ezer forintot vihet haza.

Oliver Vidin vezetőedző azzal kezdte az MTI-nek, hogy a csapat nagyon akarta az aranyérmet.

"Amióta februárban ide szerződtem, történt néhány változás a játékban, de ma nagyon kitettek magukért a fiúk. Nehéz dolgunk volt, a Szeged végig vezetett az első félidőben, de sikerült megfordítani a meccset. Sok döntőt vívtam már, de az különleges élmény volt" - jelentette ki a szerb mester.

A Szeged kispadjára nemrég visszatért Simándi Árpád közölte, büszke együttesére, de csalódott is az eredmény miatt.

"Holnap vagy holnapután talán már tudok örülni majd ennek az ezüstnek, de talán még az aranyat is megérdemeltük volna. A nagyszünet után egy másik Szolnok jött ki, mi pedig rosszul reagáltunk az agresszív védekezésükre, a dobásaink se mentek be, közben ők extázisban játszottak" - fejtette ki a tréner.

A bronzérmes Falco vezetőedzője, Milos Konakov úgy vélekedett, hogy noha nem a harmadik helyért jöttek, de látott pozitívumokat a csapat játékában.

"Az elődöntőben nem úgy játszottunk, ahogyan terveztük, de ma más energiával jöttünk ki a pályára, ezzel már elégedett voltam. Láttam jó előjeleket a bajnoki rájátszás előtt, ez nagyon fontos" - tette hozzá.

korábban, bronzmérkőzés:
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely- NKA Universitas Pécs 101-81 (28-18, 22-22, 29-22, 22-19)


Az elmúlt tíz év győztesei:

---------------------------
2014: Szolnoki Olaj KK
2015: Szolnoki Olaj KK
2016: Egis Körmend
2017: Alba Fehérvár
2018: Szolnoki Olaj KK
2019: Szolnoki Olaj KK
2020: a koronavírus-járvány miatt elmaradt
2021: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely
2022: Szolnoki Olajbányász
2023: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely
2024: NHSZ-Szolnoki Olajbányász
(MTI)

Galériánk

Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász Férfi kosárlabda - Zsíros Tibor Magyar Kupa - SZTE-Szedeák - NHSZ-Szolnoki Olajbányász
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!