Férfi vízilabda Eb - Varga Zsolt: az E.ON Kupán a kontinenstornára készülünk

Sport, 2023.12.11

Varga Zsolt a jövő heti E.ON Kupán már az Európa-bajnokságra készül a férfi vízilabda-válogatottal.

A szakember a magyar szövetség honlapjának a hétfőn indult edzőtábor kapcsán elmondta: a jövő hétfőtől csütörtökig zajló viadalon, a Komjádi Uszodában elsősorban az Eb-n szereplő csapat potenciális tagjai kapnak majd lehetőséget, "hogy a keret élesben tudjon együtt játszani, álljon össze a gárda az Európa-bajnokságra".

"Fontos, hogy ezt a közönség is tudja, nekünk, nekem ugyanis egy nagyon komoly stratégiát kell kidolgoznom és felépítenem, hogy miként tudunk eredményesek lenni. Az Eb-re például több játékost fogok beválogatni a júniusban junior világbajnokságot nyert csapatból, hogy ezek a fiúk megtapasztalják, mit jelent egy felnőtt világverseny terhelése, hogy ilyen éles helyzetben mérettessenek meg" - jelentette ki a tréner, aki tavaly Fukuokában világbajnoki címre vezette a nemzeti csapatot, amellyel egyben olimpiai indulási jogot is szerzett.

Varga Zsolt hozzátette, a januári, zágrábi Európa-bajnokság közben a többiek Magyarországon készülnek majd a februári, dohai vb-re, hogy azt a lehető legjobb formában kezdhessék majd meg.

"Ugyanakkor itt már olyan elemeket is beépítünk, amelyek az olimpia előtti, a szokottnál talán rövidebb nyári felkészülést is szolgálják" - tette hozzá a tréner.

Kiemelte, a magyar közönég "mindig szilárd támasz" a csapatnak, mindig különleges "itthon, előttük szerepelni". Varga Zsolt elmondta: másfél hónap alatt két nagy világversenyre ugyanazt a csapatot lehetetlen egyformán kiélezni, sőt, egy éven belül sem feltétlenül, azaz leginkább az olimpia lesz a fókuszban.

"Egy világverseny egyszerre jelent komoly stresszterhelést mentálisan, illetve egyfajta folyamatos fizikai leépülést, hiszen két héten át minden második nap játszani kell, aztán regenerálódni, ebbe már nem fér bele szinten tartó munka sem. Azt viszont nem szeretném, hogy február közepén teljesen kilúgozódott játékosok térjenek vissza a klubjaikba, mert az hosszabb távon a válogatottat sem szolgálja" - tekintett előre a nehézségekre a szövetségi kapitány.

A szakember a két világverseny keretével kapcsolatban részletekbe nem bocsátkozott, mert "annyi minden történhet akár egy-másfél hét alatt" is, de az Eb-re fiatalabb csapattal kíván menni, míg az idősebb, megannyi világversenyen járt és/vagy családos klasszisokat szeretné csak a vb-n játszatni - közölte a magyar szövetség.

A magyar válogatott január 4-től játszik a zágrábi Európa-bajnokságon, február 2-től pedig a dohai világbajnokságon ugrik medencébe.

Az E.ON Kupa magyar érdekeltségű programja:
december 18., hétfő: Magyarország-Spanyolország 17.30
december 19., kedd: Magyarország-Románia 17.30
december 20., szerda: Magyarország-Szerbia 20.00
december 21., csütörtök: Magyarország-Németország 19.00
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!