Férfi kosárlabda NB I - Ötödször bajnok az Alba Fehérvár

Sport, 2017.06.18

Megszerezte ötödik bajnoki címét az Alba Fehérvár férfi kosárlabdacsapata, miután az NB I döntőjének ötödik mérkőzésén vasárnap este hazai közönség előtt hét ponttal, 78-71-re legyőzte a Falcót, így 3-2-re megnyerte a párharcot.

Férfi kosárlabda NB I - Ötödször bajnok az Alba Fehérvár

Eredmény, döntő, 5. mérkőzés:

-----------------------------
Alba Fehérvár-Falco KC Szombathely 78-71 (14-8, 25-16, 23-20, 16-27)
a legjobb dobók: Shepard 18, Mohammed 15, Edwards 13, Taylor 10, illetve Govens 20, Váradi 12, Zigeranovic 11, Medford 10

A párharc végeredménye: 3-2, a Fehérvár javára.


A Fehérvár - amely az alapszakaszban, majd a középszakaszban is a legjobbnak bizonyult - a döntő múlt heti nyitányán meglepetésre elvesztette pályaelőnyét, ám a második összecsapáson a Falco ugyancsak kikapott a saját csarnokában, 21 győztes hazai mérkőzés után először. Kedden, a döntő harmadik felvonásán az Alba izgalmas mérkőzésen nyert, és került a finálé során először előnybe, pénteken viszont Szombathelyen a Falco sima sikerrel egyenlített.

A vasárnapi összecsapás első negyedében a sok mozgás mindkét fél részéről fegyelmezett védőjátékkal párosult, így kevés volt a sikeres akció. A tempót már akkor diktáló fehérváriak a felvonás végén léptek meg a támadásban pontatlan szombathelyiektől.

A második játékrész elején közel három perc telt el pont nélkül, majd a holtpontról elmozduló házigazda előnye tíz pontra nőtt. Továbbra sem találta a meccs ritmusát a Falco, amely a negyed vége előtt két perccel már 19 pontos hátrányban volt, abból faragott le egy keveset a nagyszünetre.

A játék képén azonban ez semmit nem változtatott, állandósult a fehérváriak húsz pont körüli előnye, így hiába lett eredményesebb a vendégek támadójátéka, a Falco nem tudott közelebb kerülni a házigazdákhoz.

A záró negyedben a szombathelyiek domináltak. Miközben a hazaiak leblokkoltak, a vendégek nagy rohamát követően a hajrára még izgalmak is maradtak, a fehérváriak előnye azonban kitartott a végső dudaszóig.

A szezonban a Magyar Kupában is diadalmaskodott fehérváriak - még Albacomp szponzornéven - 1998-ban ünnepelték első bajnoki diadalukat, majd sorozatban még kétszer az élvonalbeli trónon tudtak maradni. Negyedik bajnoki címükre 13 évet vártak (2013), az ötödikre csupán négyet.


A végeredmény:
1. Alba Fehérvár
2. Falco KC Szombathely
3. Zalakerámia ZTE KK
4. Egis Körmend
5. Szolnoki Olaj KK
6. PVSK-PannonPower
7. Kaposvári KK
8. KTE-Duna Aszfalt
9. Naturtex-SZTE-Szedeák
10. Sopron KC
11. Atomerőmű SE
12. JP Auto - Jászberény KSE
13. Vasas Budapest
14. MAFC


Az elmúlt tíz év bajnokai:

-------------------------
2008: Falco-SZOVA KC Szombathely
2009: Atomerőmű SE
2010: Zalakerámia-ZTE KK
2011: Szolnoki Olaj KK
2012: Szolnoki Olaj KK
2013: Alba Fehérvár
2014: Szolnoki Olaj KK
2015: Szolnoki Olaj KK
2016: Szolnoki Olaj KK
2017: Alba Fehérvár
(MTI)

Galériánk

Férfi kosárlabda NB I - Ötödször bajnok az Alba Fehérvár Férfi kosárlabda NB I - Ötödször bajnok az Alba Fehérvár
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!