Gerevich-Kovács-Kárpáti kard vk - Kétszázhatvannál is több nevező, hagyományosan erős mezőny a budapesti versenyen - ELŐZETES

Sport, 2024.03.21

Több mint kétszázhatvan nevezés futott be a péntek-szombati Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupára, melyet vasárnap a Zarándi Csaba csapat vk követ.

A fegyvernemi rekordot jelentő létszám mellett a minőség is garantált, mivel a világranglista elő 16 helyezettje, köztük a második Szilágyi Áron és a 14. Szatmári András, ott lesz a mezőnyben - a hazai szövetség honlapjának előzetese szerint. Mivel sorozatban háromszor Szilágyi győzött olimpián, egyéni ötkarikás bajnok rajta kívül nincs a kardvívók között, vb-győztes azonban igen: Szilágyi mellett a címvédő amerikai Eli Dershwitz, a dél-koreai Oh Szanguk és Kim Dzsunghvan, valamint a 2017-ben vb-aranyérmes, két évvel később vb-második Szatmári. Indul a budapesti versenyen a világranglista éllovasa, a georgiai Sandro Bazadze, aki tavaly a döntőben kapott ki Szilágyitól.

Az első 16 vívónak pénteken még nem kell pástra lépnie a BOK Csarnokban, a többiekre viszont komoly selejtező vár.

A világbajnok magyar válogatott csapatban biztosította helyét a párizsi olimpián - ami egyben három egyéni indulói helyet is jelent -, így az egyéves kvalifikációs időszak utolsó szakági viadalán ezzel már nem kell foglalkoznia. A hazai alakulat tavaly bronzérmes volt idehaza, egy évvel azelőtt viszont győzött. Az évek óta megszokottnak számító négyesből akkor bokasérülés miatt hiányzott Gémesi Csanád, helyén Iliász Nikolász vívott.

"Az olimpia szempontjából természetesen minden egyes versenynek megvan a maga jelentősége" - nyilatkozott a hunfencing.hu oldalnak Decsi András szakági vezetőedző. - "Mi, szerencsére, már gyorsan bebiztosítottuk a párizsi helyünket, de ettől függetlenül minden egyes viadalból, sőt, minden egyes mérkőzésből le lehet és le kell vonni a megfelelő következtetést. Még akkor is, ha az különösebben nem befolyásolja a végeredményt, illetve az olimpiai besorolást. A mostani hétvége mellett mindössze kétszer vívunk csapatban az olimpiáig, úgyhogy itt már nincs helye a kísérletezgetésnek."

Az egyéni verseny selejtezője pénteken 10 órakor kezdődik, majd szombaton a 64-es tábla asszói következnek ugyancsak 10-től, a négyes döntőre pedig 17 órától kerül sor. A vasárnapi csapatverseny várhatóan 9 órakor indul, a bronzmérkőzést 17 órától bonyolítják le, és azután lesz a döntő. A hétvége során ingyenes a belépés a BOK Sportcsarnokba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!