Izraeli-palesztin - Katari közvetítő: mindkét félnek nagyobb erőfeszítést kellene tennie

Sport, 2024.04.28

Mind az izraeli, mind a palesztin félnek nagyobb erőfeszítést kellene tennie a megegyezés érdekében azokon a tárgyalásokon, amelyeket a Hamász által a Gázai övezetbe túszként elhurcolt izraeliek szabadon engedéséért folytatnak - közölte Madzsid al-Anszari, a felek között közvetítő Katar miniszterelnöki tárgyalásvezetője az izraeli Kan közszolgálati tévének adott interjújában.

"Kiábrándító számunkra, hogy a felek nem eléggé elkötelezettek a megegyezés mellett. Hiába követünk el minden tőlünk telhetőt, nagyobb nyomásnak kellene nehezednie a tárgyalófelekre a megállapodás érdekében. Mert a késlekedés minden egyes nappal súlyosabban veszélyezteti a fogva tartott civileket mindkét oldalon - hangsúlyozta.

"Számos szűklátókörű politikai megfontolás, számítás akadályozza a tárgyalási és a közvetítési folyamatot" - indokolta a tárgyalások hónapok óta tartó kudarcát. "Szerintünk ez nem a politikai számítások ideje. Nem annak van itt az ideje, hogy a valaki a személyes politikai jövőjét a gázai túszok sorsa fölé helyezze" - vélekedett.

Al-Anszari elmondta, hogy a tárgyalásokon közvetítő szakértőik éjjel-nappal folyamatosan dolgoznak már több mint hat hónapja, és mindent elkövetnek a civilek megmentése érdekében.

A térség békéje és biztonsága nemcsak nekünk, hanem a térség békét kereső más népeinek is fontos, és csak akkor lehet biztonság mindannyiunknak, ha lehetőség nyílik a béke elérésére" - mondta a katari politikus.

Az "As-Sark" című szaúdi újság arról számolt be, hogy hétfőn ismét Kairóba utazik a Hamász küldöttsége, hogy megvitassa az új izraeli tűzszüneti és túszcserejavaslatot.

A jelentés szerint az új indítvány előrelépést jelent a Gázai övezet déli részébe menekültek visszatérésének kérdésében, valamint a Hamász által elrabolt izraeliekért cserébe szabadon bocsátandó palesztin foglyok számában. A lap szerint az újabb tárgyalódelegációt Kalil al-Hijja, Jahíja Szinuárnak, a Hamász gázai vezetőjének helyettese vezeti majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!