Jakab Máté rendszerben gondolkodást, alaposságot tanult az ausztrál kosárbajnokságban

Sport, 2024.03.25

Még ülepednie kell a kint szerzett tapasztalatoknak, de saját bevallása szerint nagyon sokat tanult a New Zealand Breakers kosárlabdacsapatánál eltöltött időszak alatt Jakab Máté.

Az új-zélandi csapat másodedzője egy hete tért haza azután, hogy a Breakers alakulata az ötödik helyen végzett az ausztrál bajnokságban (NBL).

"Nagyon sokat tanultam a vezetőedzőtől. Azt, hogy hogyan gondolkodunk rendszerben, a kis részleteknek a fontosságát, alaposságot. Én eddig egy alapos embernek tartottam magam, de az izraeli vezetőedző mellett ennek egy újabb rétegét tapasztalhattam meg. Úgy gondolom, hogy nagyon sokrétű tudásra tettem szert" - mondta Jakab Máté hétfőn este az M4 Sporton, a Nemzeti Sporthíradó stúdiójában.

Egy szezonra szólt a szerződése, de - árulta el - Mody Maor vezetőedző nagyon marasztalja őt.

"Egyelőre egy kicsit várakozó állásponton vagyok, nem mondtam neki határozott igent, de azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó visszajelzés a számomra, hogy velem képzeli el a folytatást és élvezte a közös munkát" - tette hozzá.

Jakab Máté beszélt arról is, hogy sok nehézséggel szembesültek.

"Legalább háromszor építettük újra a csapatot, ami edzőként nekünk is nagy kihívás volt" - folytatta.

Szerinte az ausztrál bajnokság erősebb, mint a német, amelyben korábban dolgozott.

"Csapatonként három légiós szerepelhet, míg a németben hat, így jobban megnézik, kit igazolnak, minőségibb játékosokat választanak, nem lehet hibázni" - szolgált részletekkel. Hozzátette: ezért is esett a választás Anthony Lambre, aki tavaly még az NBA-s Golden State Warriorst erősítette, és ő hozta is a tőle várható remek teljesítményt, aminek eredményeként beválasztották a liga kezdőötösébe.

A magyar tréner beszélt arról is, hogy az európai bajnokságokhoz képest az ausztrál rövid - szeptemberben kezdődik és márciusra már megvan a bajnok -, emiatt nagyon intenzív.

"Rengeteg a dupla forduló, ami azt jelenti, hogy péntek-vasárnap ritmusban is játszanak a csapatok. Számunkra ez nagyon megterhelő volt, az összes idegenbeli meccsünket Ausztráliában játszottuk, ezek tömbösítve voltak."

A négyszeres bajnok, tavaly döntős új-zélandi együttes az alapszakasz vége előtt sérülés miatt elveszítette kulcsemberét, Lambet, ennek ellenére bejutott a rájátszásba, az első kört sikerrel vette, majd a negyeddöntőben fejezte be szereplését.

A 32 éves magyar tréner korábban a MAFC-nál, a Szolnoknál és a Honvédnál, majd a kilencszeres bajnok és hatszoros kupagyőztes német Brose Bamberg együttesénél dolgozott, szintén másodedzői feladatkörben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!