Kajak-kenu pótkvalifikáció - Takács Kincső országkvótát szerzett, 16 magyar indulhat Párizsban

Sport, 2024.05.09

Takács Kincső kvótát szerzett Magyarországnak a párizsi olimpiára, miután a második helyen végzett a kenu egyesek 200 méteres döntőjében a kajak-kenusok szegedi európai olimpiai pótkvalifikációs versenyén.

A Győr 30 éves, világ- és Európa-bajnok sportolója az előfutamban elért negyedik és a középfutamos harmadik helye után a csütörtök délutáni fináléban - amelyben az első két egység szerzett indulási jogot - a 9-es pályán versenyezve nagyszerűen lapátolt és sikerült a második helyen beérkeznie. A győzelmet a semleges színekben induló fehérorosz Julia Truskina szerezte meg, de mivel korábban a fehérorosz kenupáros is kvótát szerzett, a szabályok szerint a döntőben Takácsé volt az első indulási jog és a mögötte célba érkező semleges/orosz kenus szereplése is kvótát ért.

Az európaiak számára a szegedi verseny kínálta az utolsó kvótaszerzési lehetőséget. Magyarország két egységet indított - szerdán a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese kajak kettes hatodik lett 500 méteren -, és eggyel tudta gyarapítani kvótái számát. Így a maximális 18-ból 16 indulási joga van, hat férfi kajakos, négy női kajakos, valamint három-három férfi és női kenus. A csapat minden számban vízre szállhat majd a francia fővárosban, a variációs lehetőségek azonban kicsit szűkebbek lesznek, mint maximális, vagy ahhoz közelítő kvótaszám esetén.

A kvóta nem névre szól, a nemzetet illeti, a Párizsban induló magyar csapat a hazai válogatók alapján áll majd össze.

A pótkvalifikációs regatta ezzel véget ért a Maty-éren, péntektől vasárnapig a gyorsasági világkupa küzdelmei zajlanak majd a pályán és párhuzamosan a parasportolók is versenyeznek a világbajnoki érmekért.

Eredmény:

női C-1 200 m:
1. Julia Truskina (semleges/fehérorosz) 45.97 mp
2. Takács Kincső 46.26
3. Oleszja Romasenko (semleges/orosz) 46.81
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!