Kajak-kenu válogató - Szolnokon kezdődik a szezon, Kozák visszatér - ELŐZETES

Sport, 2024.04.29

Keddtől csütörtökig Szolnokon rendezik a kajak-kenusok idei első válogatóversenyét, amelynek egyik csúcspontja lesz, hogy visszatér a vízre a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta, aki párosban és négyesben is indul.

"Nagyon nagy a várakozás, nagyon jó versenyeknek nézünk elébe" - nyilatkozott az M4 Sportnak Hüttner Csaba szövetségi kapitány, kiemelve az 500 méteres páros futamokat.

A viadal kedden délután a férfi K-4 500 méter döntőjével kezdődik. A magyar szövetség honlapján megjelent beharangozó szerint nyolc egység is nevezett a 17 órakor rajtoló döntőre, köztük a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor alkotta négyes, amely tavaly, a duisburgi világbajnokságon ezüstérmével négy kvótát szerzett Magyarországnak a párizsi olimpiára. Az egység legnagyobb kihívója a tavalyi U23-as világbajnok Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Keller Gergő és Tamási Zsombor alkotta hajó, valamint a Noé Zsombor, Vajda Bence, Noé Bálint, Varga Ádám összeállítású kvartett lehet. A válogató két legjobb csapata ott lehet a jövő heti szegedi világkupán.

"Ez is egy remek versenynek ígérkezik, rég látott olyat a közönség, hogy nyolc kajaknégyes is rajthoz áll" - mondta ezzel kapcsolatban Hüttner Csaba.

Férfi K-2 500 méteren Tótka Nádassal ül majd egy hajóban. A tavalyi szegedi vk-n aranyérmes párost többek között Kuli és Csizmadia próbálja megszorongatni, de ott lesz a mezőnyben a Vajda, Szántói-Szabó Tamás egység is. Varga Ádám ezúttal Noé Zsomborral ül össze.

Férfi K-1 1000 méteren az olimpiai bajnok Kopasz Bálintnak és a Tokióban mögötte ezüstérmes Varga Ádámnak már biztos a helye a vk-n, előbbi ennek ellenére elindul Szolnokon. A királyszám ötkarikás címvédője mellett ott lesz a mezőnyben a szám legutóbbi két ifjúsági világbajnoka, Panyik Zsombor és Kollek Bálint is.

Női kajakban Hüttner Csaba elmondása szerint alapjában véve egy tájékoztató verseny lesz Szolnokon, a végeredmény azonban befolyásolhatja a jövő heti vk-n induló magyar csapat összetételét.

Nagy visszatérő Kozák Danuta, aki a 2021-es koppenhágai világbajnokság után lapátol majd ismét versenykörülmények között.

"Danutának jelen pillanatban nem fáj semmije, a sérülései, illetve a szülés után jól sikerült a visszatérése. Nagyon jó állapotban van, bár több mint két éve nem versenyzett, ezt még szoknia kell. Válogató-állapotban még nincs, számára ez egy tesztverseny lesz, hogy hogyan megy a párosuk, illetve a négyesük" - mondta vele kapcsolatban a szövetségi kapitány.

Kozák 500 méteren a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamarával ül össze - két és fél éve Dániában ők nyerték ezt a számot. K-2 500 méteren a magyar válogatott még pályázik két ötkarikás kvótára a jövő heti, ugyancsak szegedi pótkvalifikációs versenyen, azonban csak olyan versenyző szerezhet indulási jogot, aki korábban még nem szerzett. Ezért a lehetőségért a világbajnok Kiss Blanka, Lucz Anna kettős, az U23-as világbajnok Kiskó Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka duó, az U23-as Európa-bajnok Biben Karina, Szellák Szabina, illetve a Szegedi Angelina, Medveczky Erika párosok szállnak harcba reális eséllyel.

Ami a női kajak négyeseket illeti, a Tokióban aranyérmes egység "háromnegyede" ismét összeül Szolnokon, a már visszavonult Kárász Anna helyett Gazsó Alida Dóra ül majd Kozák és Csipes mögött a harmadik beülőben, a negyedik ember pedig Hadvina Dóra lesz.

K-1 500 méteren Csipes a favorit, de rajta kívül Hadvina, Gazsó, Rendessy Eszter, Fojt Sára, Pupp Noémi, Csikós Zsóka, Medveczky és Rugonfalvi-Kiss is az éremesélyesek között van.

Női C-1 200 méteren szintén kvótáért indulhat az a versenyző, aki a válogatón a legjobban teljesít. A favorit Balla Virág, de ott lesz a Holt-Tiszán Takács Kincső, Nagy Bianka, Kiss Ágnes, Bragato Giada, Horányi Dóra és Opavszky Réka is.

Női C-2 500 méteren Bragato Giada Nagy Biankával szerzett kvótát a 2023-as vb-n, a páros feloszlása után előbbi a fiatal Benkucs Kírával, utóbbi Takács Kincsővel fog rajthoz állni Szolnokon. Ebben a számban is az első két helyezett egység lehet ott a vk-n.

Hasonló a helyzet férfi C-1 1000 méteren, itt a tavaly vb-ötödik Adolf Balázs a legnagyobb esélyes, legfőbb kihívói között szerepel Fejes Dániel, Hajdu Jonatán, illetve a fiatal Juhász István is. A férfi C-2 500 méteren újra összetérdel a tavalyi kvótaszerző egység, Korisánszky Dávid és Fekete Ádám. A legkomolyabb ellenfelük Adolf és Hajdu, valamint Fejes és Kollár Kristóf lehet.

A felnőtt futamokat élőben lehet majd követni a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos YouTube csatornáján - írta a kajakkenusport.hu.

A döntős program:

kedd:
férfi K-4 500 m 17.00

szerda:
női K-2 500 m 12.00
férfi K-2 500 m 12.10
férfi C-2 500 m 12.20
női C-1 200 m 16.30
férfi K-1 200 m 16.35
női K-4 500 m 17.00

csütörtök:
férfi C-1 1000 m 12.20
női C-2 500 m 13.10
férfi K-1 1000 m 13.15
női K-1 500 m 13.30
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!