Karate-vb - Hárspataki Gábor: az ezüstéremmel is százszázalékos a büszkeségem

Sport, 2023.10.28

Hárspataki Gábor nagyon büszke az ezüstéremre, amelyet a 75 kilogrammosok között küzdelemben (kumite) nyert szombaton a budapesti karate-világbajnokságon, ugyanakkor maradt benne némi hiányérzet a bíráskodás miatt.  

"Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezüstérem lóg a nyakamban és még büszkébb vagyok, hogy ezt itthon szereztem. Arról nem is beszélve, hogy a sportállamtitkárság, a szövetség, a szakosztályom, az edzőim és mindenki segítsége által egy ilyen szép világbajnokságot tudtunk megrendezni. Az ezüstéremhez képest is százszázalékos a büszkeségem, de én egy más színű éremre vágytam, és annak kellene most a nyakamban lógnia" - mondta az MTI-nek az olimpiai bronzérmes karatéka, aki azt is kifejtette a meccs után, hogy szerinte többször könnyebben billent az egyiptomi riválisa felé a mérleg nyelve a kétes helyzetekben.

A mérkőzés elején Hárspataki egy határozott fejre mért ütéssel előnybe került, de videóelemzést követően ellenfele is kapott két pontot rúgásért, melyet korábban a négy bíró közül egyik sem talált értékelhetőnek. Ezzel Abdalla Abdelaziz vezetett 2-1-re.

A folytatásban egy-egy ütés után 3-2 volt az állás az egyiptomi javára, aki az utolsó másodpercekben begyűjtötte negyedik intését. Ekkor kevesebb mint két másodperc volt hátra a mérkőzésből. Az MTK sportolója támadásba lendült, vetélytársa elesett, Hárspataki befejezett technikájáért pedig három pont villogott az eredményjelzőn. A közönség ovációja azonban nem befolyásolta a zsűrit, hosszas elemzés után úgy döntöttek a bírók, hogy az akció időn túl történt, így a magyar versenyző 3-2-re elveszítette a finálét.

A magyar csapat óvást nyújtott be, mivel az egyiptomi versenyző menekülés közben elesett, amiért egy újabb intés járt volna neki. Csaknem fél óráig elemezték az akciót, ezekben a percekben pedig Hárspataki is láthatóan feszült pillanatokat élt át. Bár a magyar sportoló az óvást elvesztette, végül mégis hatalmas mosollyal az arcán lépett fel a dobogó második fokára és vette át az ezüstérmet.

"Mindent kihoztunk ebből, amit tudtunk. A közönség minket egy aranyéremhez segített, de sajnos nem azt akasztották a nyakamba" - hangsúlyozta a 27 éves versenyző. Hozzátette, hogy felkészülését több sérülés is hátráltatta - a márciusi Európa-bajnokságon hat helyen tört el a kéztőcsontja -, és az első komolyabb versenye szeptemberben volt, így nagyon rövid ideje maradt a felkészülésre.

Szerdán koszovói, francia, üzbég, olasz és - semleges színekben induló - orosz ellenfelet legyőzve menetelt az elődöntőig, melyben a bosnyák U21-es vb-ezüstérmes Hamza Turulját is felülmúlta, ezzel verekedte be magát a szombati fináléba.

Az eredményhirdetést követően felidézte az elmúlt hét eseményeit.

"A legjobb érzés az volt, amikor a bosnyák ellen az utolsó három másodpercben egy dobást követően bevittem a győztes három pontot és kicsit kevesebben ugyan, de a maihoz hasonlóan +felrobbantották+ a szurkolók a Papp László Sportarénát. Ez körülbelül olyan érzés volt, mint az olimpián megszerezni a harmadik helyet az utolsó fejrúgással" - mondta a magyar csapat első érmét szerző karatés, aki már többször bizonyította, hogy az utolsó másodpercekben is képes meglepetést okozni.

"A miénk nem egy monoton sportág, a taktikát követve sem mindig az történik, amit szeretnénk, de ezt szerintem az összes küzdősportoló elmondhatja. Fókuszban kell maradni a végéig, amiben a mentális edzőim nagyon sokat segítettek. A mentális rész mellett pedig az ösztönösség is fontos, a spontán reakciók kihasználása, és szerencsére ebben mi jók vagyunk, ezt itt meg is mutattuk a közönségnek" - zárta a gondolatait a vb-ezüstérmes Hárspataki Gábor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!