Megállapodás a felsőoktatási sport népszerűsítése érdekében

Sport, 2018.05.18

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke a felsőoktatási sport fejlesztése és az egyetemi egészségfejlesztés népszerűsítése érdekében a V4-es egyetemek Rektori Konferencia ülésén a Corvinus Egyetemen.

A MEFS pénteki tájékoztatása szerint a felek célként tűzik ki, hogy 2020-ig legalább a felsőoktatási hallgatók ötven százaléka mozogjon életvitelszerűen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által előírt minimális mértékben, azaz hetente legalább 150 percet.

A MEFS közleményéből kiderül, hogy mindkét fél továbbra is együttműködik a hazai felsőoktatási intézményekkel és sportszövetségekkel egyeztetett Hajós Alfréd Tervben megfogalmazott célok megvalósítása érdekében. Támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti az egyetemi-főiskolai sport fejlődését, az egészségfejlesztést, a hallgatói fizikai aktivitás növelését.

Az együttműködési megállapodás kitért arra, hogy az egyetemi versenysport szerves és fontos része a hazai sportéletnek, az Universiadén, az egyetemi világbajnokságokon, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságokon (MEFOB-okon) való, minél szélesebb körű és eredményesebb részvétel növeli a hallgatói sport elismertségét. Ehhez hozzájárul a felsőoktatásban tanuló olimpikonok, világszínvonalú versenysportolók mentorrendszere is, amelynek támogatását és minél hathatósabb működését fontosnak tartják.

A felek fontosnak tartják a felsőoktatási sportinfrastruktúra fejlesztését és támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely ennek bővítésére, korszerűsítésére törekszik.

A megállapodás egyik fontos pontja, hogy mindkét fél az UNESCO által szeptember 20-ára kijelölt Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (International Day of University Sports (IDUS)) magyarországi meghonosítása érdekében támogatja a hazai felsőoktatási intézményekben szervezendő sportnapok megtartását és ösztönzik tagjaikat arra, hogy a rektorok biztosítsák hallgatóiknak a részvétel lehetőségét. A rendezvény idei, budapesti központi helyszínére több tízezer hallgatót várnak sportolni és szórakozni.

Az MRK 30. Jubileumi ülésén közel 170 rektor és kancellár vett részt, köztük lengyel, cseh, szlovén egyetemek rektorai, és tartottak előadásokat a felsőoktatás sajátosságairól országuk viszonylatában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!