Megkezdődött az ötödik pécsi nemzetközi kosárlabda-konferencia

Sport, 2024.01.22

Aleksandar Dzikic szerb tréner előadásával és az ünnepélyes megnyitóval megkezdődött a hétfőn és kedden zajló ötödik nemzetközi konferencia a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián (NKA) - közölték a házigazdák az MTI-vel.

A Rátgéber László mesteredző vezetésével működő NKA közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy az akadémia mellett működő Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ (KSMK) szervezésében zajló, magas színvonalúnak ígérkező sporttudományos esemény előadói között lesz a spanyol válogatottat szövetségi kapitányként négy Európa-bajnoki címig és egy világbajnoki aranyéremig vezető Sergio Scariolo is.

A kommünikében idézték Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárt, aki a nyitóünnepségen a híres előadókra utalva azt mondta: a pécsi konferencia garancia arra, hogy a sportág tovább fejlődhessen Magyarországon.

Az "Excellence in Basketball - Kiválóság a kosárlabdázásban" címmel zajló eseményen a politikus közölte: számára fontos, hogy a magyar kosárlabdasport valamennyi szereplője egy irányba menjen, és mindenki legyen nyitott a "nagyobb tudású emberek összes felhalmozott tudására, tapasztalatára".

Az államtitkár úgy vélte, a sportirányításban is fontos, hogy a sportvezetőket és a sportolókkal foglalkozó szakembereket segítsék tudásuk bővítésében, ezért is szerveznek szakmai napokat az edzők számára, és egészítették ki különleges előadásokkal a hagyományos sportvezetői tájékoztatókat.

Báder Márton, az MKOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy az edzők és sportvezetők is rengeteget tudnak tanulni szakmailag köszönhetően a konferencia fantasztikus előadóinak és előadásainak.

A konferencia házigazdája, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, Rátgéber László azt emelte ki, hogy sosem szégyen tanulni. Erre hozott is egy példát: az 1950-es és 1960-as években "mi, magyarok tanítottuk a jugoszlávokat kosárlabdázni".

A mesteredző utalt arra, hogy a hatodik konferencia júniusban lesz, és ezt a hatot úgy próbálta összerakni, mint egy mesterszak hat szemeszterét.

"A FIBA ezerötszáz oldalas kézikönyvét lefordítottuk magyarra, tankönyvet írtunk a Testnevelési Egyetemnek és a Pécsi Tudományegyetemnek. Szemléket jelentetünk meg, és ha mindezeket a hat szemeszter anyagával együtt implantálni tudjuk a magyar kosárlabda-kultúrába, akkor biztosan előre fogunk haladni" - fogalmazott Rátgéber.

A pécsi konferencia hétfőn öt plenáris és egy gyakorlati előadást foglalt magában, majd kedden folytatódik az esemény Sergio Scariolo két gyakorlati előadásával.

Az NKA korábbi közleménye szerint a konferencia előadói között lesz még Igor Jukic sporttudományos szakember, az ELPA tanácsadója, Francsesco Cuzzolin, az Olimpia Milano teljesítmény-vezető szakembere, Dimitrije Cabarkapa, a kansasi egyetemem működő "Jayhawk Athletic Performance Laboratory" igazgatója és Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!