Női kosárlabda Eb-selejtező - Helsinkiben is nyertek a magyarok

Sport, 2023.11.12

A magyar női kosárlabda-válogatott remek hajrával legyőzte a finneket Helsinkiben vasárnap az Európa-bajnoki selejtezősorozat második fordulójában, így továbbra is százszázalékos.



Eredmény, B csoport, 2. forduló:
Finnország-Magyarország 56-67 (13-15, 15-16, 15-15, 13-21)
----------------------------------------------------------

A magyar pontszerzők: Studer 11, Lelik 11, Juhász 11, Kiss 8, Dubei 8, Aho 7, Határ 6, Goree 5



A júniusban Ljubljanában Európa-bajnoki negyedik magyarok csütörtökön a szlovénok ellen kezdték meg a hatmeccses selejtezőt, és 70-51-re nyertek Sopronban. A finnek ugyanakkor 75-65-ös győzelmet arattak Bulgáriában.

Székely Norbert szövetségi kapitány együttese szombaton kora délután érkezett meg Helsinkibe, a szakmai stáb pedig egy kora esti edzést vezényelt a csapatnak, amelyben nem történt változás a csütörtöki meccshez képest.

Ami az ellenfelet illeti, az északiak 1987 óta nem szerepeltek Eb-n, az idei kontinenstorna selejtezőjét pedig nyeretlenül zárták. Jelenlegi keretükből kiemelkedik a 196 centis Awak Kuier, aki Kairóban született, dél-szudáni származású, 2021 óta nyaranta a WNBA-s Dallas Wingsben szerepel, Európában pedig az olasz Veneziát erősíti.

A nemzetközi szövetség kedden közzétett erősorrendjében a magyarok a 36 csapatból a negyedik, a finnek pedig a 18. helyen állnak.

A vasárnapi meccsen a vendégek 5-7-nél vezettek először, majd jobbára a finnek voltak előnyben. A magyar csapatban - amelynek ezúttal nem érvényesült a magassági fölénye úgy, mint csütörtökön - különösen Lelik Réka volt elemében, a félidő pedig Aho Nina dudaszós triplájával zárult le 28-31-es állásnál.

Térfélcsere után Kuier vette vállaira a hazaiakat, így a csapatkapitány Dubei Debóra triplái ellenére továbbra sem sikerült lerázni a rendkívül elszántan küzdő kék-fehéreket. A 43-46-ról indult zárószakaszban hét pontra nőtt a magyar előny, amely azonban három perc alatt elolvadt, és a 45. percben 51-50 állt a nagyórán. Válaszul egy 9-0-ás roham következett a török Mersinben légióskodó Kiss Virág és Studer Ágnes, valamint a WNBA újonccsapatába beválasztott Juhász Dorka főszereplésével, így a magyarok továbbra is százszázalékosak, és csoportelsőként várják a 2024-es folytatást.

Székely Norbert szerint a nemzeti csapat nagyon fontos győzelmet aratott.

"A játékunk nem volt kiemelkedő, de védekezésünkkel és a szívünkkel helyre tettünk a mérkőzést" - nyilatkozta a Kossuth Rádiónak. "Az elmúlt években sokat fejlődött finnek ellen tudtunk nyerni idegenben egy kiélezett meccsen, amelyen nem volt sok különbség a csapatok között, és a végén alakult ki a legnagyobb különbség. Most már az olimpiai selejtezőre fókuszálhatunk, sok játékelem a helyére került, de látni kell a hibákat is, például a labda nélküli mozgásokban" - fűzte hozzá a kapitány.

Az olasz Schiónál légióskodó Juhász Dorka szerint az ellenfél igencsak megnehezítette a válogatott dolgát.

"Sok hibával játszottunk, csúnya mérkőzés volt, de szívünkkel és a küzdeni tudásunkkal meg vagyok elégedve" - mondta a szövetség közösségi oldalán. "Sok mindent kell még kijavítani a februári olimpiai selejtezőre, de ez is egy lépés volt afelé a csapat felé, akik akarunk lenni. Két meccsből kettőt megnyertünk, ez volt a célunk, és ez ad majd magabiztosságot a soproni meccsekre" - tette hozzá.

A Székely-csapat jövő novemberben folytatja a selejtezősorozatot hazai pályán, Bulgária ellen. A 40. Eb-nek Csehország, Németország, Görögország és Olaszország ad otthont 2025-ben, ez lesz az első alkalom, hogy négy országban rendezik meg a kontinenstornát.

A válogatott legközelebb februárban olimpiai selejtező tornán szerepel Sopronban.

A csoport másik mérkőzésén:
Szlovénia-Bulgária 78-63 (14-17, 21-19, 27-16, 16-11)



Az állás:

--------
1. MAGYARORSZÁG 4 pont, 2. Finnország 3 (131-132), 3. Szlovénia 3 (129-133), 4. Bulgária 2



A magyarok további menetrendje az Eb-selejtezőben:

----------------------------------------------------
2024. november 7.: Magyarország-Bulgária
2024. november 10.: Szlovénia-Magyarország
2025. február 6.: Magyarország-Finnország
2025. február 9.: Bulgária-Magyarország
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!