Női röplabda Extraliga - Az új edző alapjaiban szeretné megváltoztatni a Nyíregyháza játékát

Sport, 2023.12.18

Adrian Chylinski, a Fatum-Nyíregyháza női röplabdacsapatának pénteken kinevezett vezetőedzője az alapokig visszamenve szeretné megváltoztatni az együttes játékát.

A 29 éves lengyel szakember az LKS Lódz csapatától költözött át a szabolcsi vármegyeszékhelyre, ahol pályafutása első vezetőedzői munkáját kezdte meg.

"Ez egy nagy és fontos lépés a pályafutásomban, de azt már korábban eldöntöttem, hogy legkésőbb a mostani szezon után szeretném magam főedzőként is kipróbálni" - mondta az MTI-nek adott interjújában a tréner, aki ezt megelőzően a lengyel bajnok LKS Lódznál - illetve a magyar női válogatottnál - volt Alessandro Chiappini segítője.

Chylinski ennek kapcsán elmesélte, amikor közölte elhatározását, hogy szeretné elfogadni a nyíregyháziak felkérését, Chiappini kollégaként természetesen szomorú volt, barátjaként és mentoraként azonban megértette a döntését és sok sikert kívánt neki új munkájához.

"A Lódznál tudtak arról, hogy terveim szerint ez az utolsó szezonom másodedzőként, és nem gördítettek akadályt a távozásom elé, amit ezúton is köszönök nekik. Egy nagyszerű lehetőséget és esélyt kaptam, hiszen a válogatottnál végzett munkámnak köszönhetően képben vagyok a magyar bajnoksággal és a játékosokkal kapcsolatban, így első megbízatásom nem egy teljesen ismeretlen helyen kezdődik" - fogalmazott a szakember, aki a Fatum keretéből a nemzeti csapatnál most nyáron Tóth Fruzsina csapatkapitánnyal és Lászlop Alexandrával is együtt dolgozott.

Chylinski arról is beszélt: Chiappinire "röplabda-keresztapjaként" tekint, mert szinte mindent tőle tanult a szakmáról, így a játékról alkotott elképzelései is közel azonosak az olasz kollégájáéval. Az első napok tapasztalatai alapján a nyíregyházi játékosok nyitottak az új dolgokra, szeretnek és akarnak is dolgozni, amire nagy szükség lesz, ugyanis szinte az alapoktól kívánja újraépíteni az együttes játékát.

"A játékrendszert, a blokkvédekezést és a nyitásfogadási szisztémát is máshogy képzelem el, mint amit eddig játszott a csapat, emellett szeretném, hogy gyorsabban röplabdázzunk, mert az eddigi játék számomra kicsit idejét múlt volt. Nyilván ez nem lesz egyszerű, mert ezeket a dolgokat normál esetben augusztusban és szeptemberben gyakoroljuk, most úgy kell őket elsajátítanunk, hogy közben a mérkőzések is jönnek, amiket természetesen szeretnénk megnyerni" - jelentette ki a tervekről Chylinski, aki hat hétben jelölte meg azt az időtartamot, amire szerinte szüksége van a játékosoknak az általa elképzeltek elsajátításához.

A tréner első benyomásai ugyanakkor kedvezők, a klubnál minden adott az ideális munkához, a stáb és a létesítmény, illetve utóbbi felszereltsége szerinte a "Bajnokok Ligája legjobb együtteseivel" mérhető össze.

"Azt gondolom, a keretből eddig nem sikerült kihozni azt, ami benne van, de hiszek abban, hogy kemény munkával fel fogjuk tudni venni a harcot akár a Vasassal és a Békéscsabával is. Nincs sok időnk, mert pontokra van szükségünk ahhoz, hogy a rájátszást minél előkelőbb pozícióból kezdhessük meg, de a fő cél jelenleg, hogy arra készen álljunk. Néhány játékelemben remélem, gyorsan szemmel látható lesz a változás" - jelentette ki a lengyel szakvezető a február elejéig tartó alapszakaszról.

Chylinski megjegyezte, az edzéseken hiába dolgoznak jól a tanítványai: ha ezt a meccseken, stresszhelyzetben nem tudják megmutatni, "senkit nem fog érdekelni, a tréningeken mit csinálnak". Ez utóbbiakról ugyanakkor kiemelte: egyelőre nem lehet panasza a játékosokra, akik az esetleges technikai, taktikai hiányosságaik ellenére is minden edzésen mindent megtesznek azért, hogy jobbak legyenek.

"Fontos, hogy a lányok is lássák az előrelépést, mert ha érzik, hogy napról napra jobb játékosok, akkor el fognak kezdeni hinni a taktikában és magukban. Az első pár napban többet fejlődtünk, mint arra számítottam, de majd a mérkőzések döntik el, hogy tényleg jó úton járunk-e" - mondta Chylinski, aki szerint a válogatott szempontjából is jó, hogy Magyarországon dolgozik, hiszen így hétről hétre testközelből láthatja játszani azokat a röplabdázókat, akikre nyáron számíthatnak a nemzeti csapatnál.

A Nyíregyháza az Extraligában nyolc forduló után három győzelemmel és öt vereséggel, 11 ponttal a tabella ötödik helyén áll, míg a Magyar Kupa negyeddöntőjének januári visszavágóját 3-0-s előnnyel várja a DVTK ellen.

Chylinski elődjével, a szlovákiai Tomás Vargával múlt hétfőn, közös megegyezéssel bontott szerződést a klub, amelynek kispadján az új szakvezető szombaton, a DVTK elleni idegenbeli bajnokin mutatkozik majd be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!