Női röplabda Magyar Kupa - A Vasas sorozatban harmadszor aranyérmes

Sport, 2024.03.09

A Vasas sorozatban harmadszor nyerte meg a női röplabda Magyar Kupát, miután a DRK négyes döntő szombati fináléjában 3-0-ra legyőzte a Békéscsabát az Érd Arénában.

Női röplabda Magyar Kupa - Swietelsky-Békéscsaba - Vasas Óbuda Az óbudaiak öt év alatt negyedszer, összességében pedig 16. alkalommal nyerték meg a trófeát, tovább javítva rekordjukat.


  • Eredmény, döntő:
Vasas Óbuda - Swietelsky-Békéscsaba 3-0 (18, 20, 21)
----------------------------------------------------
a legeredményesebb játékosok: Sillah 19, Bannister 18, illetve Sztepanyenko 15, Pintér 10


korábban, a 3. helyért:
Kaposvári NRC-Fatum Nyíregyháza 3-0 (20, 22, 22)


A kihívó Békéscsabát edző Tóth Gábor dolgát nem könnyítette meg, hogy bokasérülés miatt centere, Bodnár Dorottya csak a lelátón ülhetett, őt az a magyar válogatott Kump Alíz pótolta a kezdőben, aki az elmúlt két idényben a Vasassal lett kupagyőztes. A fővárosiaknál minden játékosára számíthatott Jannisz Atanaszopulosz vezetőedző.

A kezdésre csordultig megtelt az Érd Aréna, a kezdőjátékosok bemutatását pedig látványos showelemek - egyéni bevonulás, tűzijáték, fényeffektek - színesítették az egyébként koromsötét csarnokban.

A finálé első szettjének eleje több hibát, és a videós ellenőrzések miatt töredezett meccset hozott, és bár a csabaiak egy ideig tarották a lépést a Vasassal, amikor a fővárosiak elkezdtek agresszívan szerválni, négypontos előnyt dolgoztak ki. A címvédő támadásai is erőteljesebbek voltak, a csabaiak jobbára pörgetett vagy ejtett labdákkal próbálkoztak, ez pedig a fővárosiak magabiztos részsikerét eredményezte.

A második etapot a kihívó új feladóval és ütővel kezdte, de a Vasast ez sem zavarta össze: a címvédőnél a feladó Buket Gülübay változatosan szervezte együttese támadójátékát, az ütők között pedig több jó egyéni teljesítmény is akadt. A viharsarkiaknál a válogatott Glemboczki Zóra jól szállt be a meccsbe, vezérletével csapata mínusz egyre visszazárkózott, de a fővárosiaknál mindig akadt valaki, aki kritikus helyzetekben megoldotta a labdameneteket, ez pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy a magyar porondon ebben az idényben még veretlen címvédő közel kerüljön az újabb kupagyőzelemhez.

A harmadik felvonásra visszatért a csabai oldalon irányítani Kotormán Réka, de az elmúlt másfél hétben négy meccset is játszó csapata egyre hitehagyottabbnak tűnt. A Vasas ekkor minden játékelemben az egyre fáradtabbnak tűnő BRSE fölé nőtt, de kilencpontos előnyél lankadt a fővárosi játékosok figyelme, a viharsarkiak pedig köszönték szépen a tálcán kínált lehetőséget és a hajrá előtt, 20-20-nél egyenlítettek. Ezzel azonban ellőték minden puskaporukat, a Vasas röplabdázói pedig hamarosan egymás nyakába ugorva ünnepelhették az újabb aranyérmet.

A 93 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa a Vasas szlovén légiósa, a 19 pontos Fatoumatta Sillah volt.

A Vasast harmadik idényében edző görög Jannisz Atanaszopulosz továbbra is hibátlan Magyarországon, ugyanis a lehetséges ötből az ötödik aranyérmét nyerte.

A fővárosiak egymás utáni harmadik sikerükkel a kupa mellett a vándorserleget is megtarthatják, és indulási jogot szereztek a második számú európai sorozatnak számító CEV Kupába.

A csapatok legjobbjainak Valerin Carabalit (Nyíregyháza), Marta Hurstot (Kaposvár), Pintér Andreát (Békéscsaba), valamint a Vasasból Gülübayt választották.

"Nagyon boldog vagyok, hogy megszereztük a trófeát, gratulálok a csapatnak, a lányoknak, a stábnak és a menedzsmentnek is, de a csabaiakat is gratuláció illeti, mert a harmadik szettben 12-3-nál sem adták fel a meccset" - értékelt az MTI-nek a lefújás után Atanaszopulosz.

Kiemelte, ez együttese számára fontos tanulság, hogy a mérkőzések addig nem érnek véget, amíg az utolsó labda le nem esik a földre.

"Összességében azt gondolom, megérdemelten nyertünk, bizonyítottuk, hogy jelenleg miénk a legjobb csapat Magyarországon. Köszönjük a szurkolóknak is a fantasztikus atmoszférát, sokat segítettek a sikerben" - mondta a tréner.

A négyes döntő legjobb játékosának (MVP) megválasztott Fatoumatta Sillah azt mondta, nagyon érzelmes volt a finálé, amire keményen készültek az elmúlt két hétben.

"Rengeteg minden kavarog bennem, azt gondolom, megérdemelten nyertünk, még ha nem is volt könnyű siker. Nagyon köszönöm én is a szurkolóknak, hogy itt voltak, és még most, fél órával az utolsó labdamenet után is énekelnek nekünk" - mondta a szlovén állampolgárságú, gambiai származású ütőjátékos.

"Nem kell szégyenkeznünk. A nyitásfogadásunk nem volt tökéletes, emiatt sokszor kellett komoly erőfeszítéseket tennünk a pontokért, ettől függetlenül nyomást tudtunk helyezni a Vasasra, ott viszont már a képességek döntöttek" - mondta a találkozó után Tóth Gábor.

A csabai vezetőedző szerint a Vasasnak fizikálisan a két támadója jobb volt, és "ezekben a kiélezett helyzetekben megcsinálták azt, amiért itt vannak".

"Jól harcoltunk, mindenki kivette a részét és megpróbálta a legjobbat nyújtani. Jól felkészültünk, borzasztóan akartuk a sikert, de jelen pillanatban van hova fejlődnünk. Nehéz a Vasas ellen röplabdázni, az biztos" - értékelt a szakvezető.
(MTI)

Galériánk

Női röplabda Magyar Kupa - Swietelsky-Békéscsaba - Vasas Óbuda Női röplabda Magyar Kupa - Swietelsky-Békéscsaba - Vasas Óbuda Női röplabda Magyar Kupa - Swietelsky-Békéscsaba - Vasas Óbuda
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!