Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny - Lévai Zoltán sem szerzett kvótát

Sport, 2024.04.05

Váncza István után a kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Lévai Zoltán is elveszítette kvótamérkőzését, így a magyar kötöttfogásúak nem szereztek párizsi indulási jogot a birkózók Bakuban zajló európai olimpiai kvalifikációs versenyén.

A 67 kilós Váncza István 5-4-re elveszített mérkőzése után alig félórával szólították szőnyegre Lévait, a 2022-es világbajnokság magyar ezüstérmesét, aki délelőtt a bolgár Sztojan Kubatovot később szerzett ponttal, 1-1-gyel győzte le, majd a nyolc között az ukrán Elmar Nuralievet simán, 6-2-re verte.

A kvótáért a finnek U23-as Európa-bajnokával, a 22 éves Jonni Sarkkinennel csapott össze. A meccs előtt az esélyek Lévai mellett szóltak, a mérkőzés azonban a finn tervei szerint alakult. Az első közel másfél percben egyik birkózó sem erőltette meg magát, és mivel különösen Lévai birkózott passzívan, őt küldték le (0-1) parterhelyzetbe. A BHSE sportolója ott egy ideig stabilan védekezett, a finn azonban hosszas előkészítés után össze tudta fogni és megpörgette (0-3).

A rivális előnye ekkor nem tűnt ledolgozhatatlannak, állásból azonban sikerült meglepnie Lévait, aki próbált indítani, de a finn rogyasztás után a hátára vágta (0-7), majd a folytatásban néhány másodperccel később egy újabb hasonló fogásból ismét, ezzel pedig alig két és fél perc alatt 11-0-ás technikai tussal győzött.

Bakuban négy magyar kötöttfogású - Lévai és Váncza mellett, Szőke Alex (97 kg) és Vitek Dárius (130 kg) - lépett szőnyegre, de egyikük sem járt sikerrel. Ugyanakkor az olimpiai álmaik még nem foszlottak szét, mivel egy lehetőségük lesz még a kvótaszerzésre a májusi, isztambuli világkvalifikációs viadalon.

Az azeri fővárosban szombaton a nők, vasárnap pedig a szabadfogásúak versenyeit rendezik. A nőknél öt, a szabadfogásúaknál négy magyar lesz a mezőnyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!