Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny - Váncza István és Lévai Zoltán egy sikerre a kvótától

Sport, 2024.04.05

A kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában szereplő Váncza István és a 77 kg-ban induló Lévai Zoltán is bejutott a legjobb négy közé, így már csak egyetlen siker választja el őket a párizsi kvótától a birkózók Bakuban zajló európai olimpiai kvalifikációs versenyén. Szőke Alex és Vitek Dárius egyaránt az első meccsén kikapott és kiesett.

A pénteki nap kifejezetten rosszul indult magyar szempontból, miután előbb a tokiói játékokon ötödik, világbajnoki ezüstérmes Szőke (97 kg), majd néhány perccel később a 2022-es Európa-bajnokságon bronzérmes Vitek (130 kg) is kikapott.

Szőke Alex a georgiai származású olasz Nikoloz Kakhelasvilivel csapott össze a nyolc közé kerülésért és vívott vele akciómentes találkozót. A meccset az ESMTK birkózója kezdte jobban, de nem tudta kihasználni riválisa leküldését (1-0). A folytatásban az olasz visszakapta a lehetőséget, a második menet elején Szőkét intették (1-1), s ugyan jól védekezett, de a később szerzett pont ellenfelének kedvezett. Szőkének ezek után akciót kellett csinálnia, melyre Kakhelashvili újabb - pontot már nem érő - leküldését követően parterből is újra lehetősége adódott, de nem sikerült az akciója, majd később állásból sem tudott eredményes lenni, ezzel kikapott.

Vitek nagyon hasonló mérkőzést vívott a nyolcaddöntőben a német Jello Krahmerrel, azzal a komoly különbséggel, hogy az intések sorrendje a magyarnak kedvezett, aki hiába állt jobban, riválisa a hajrában ki tudta léptetni és végül 3-1-re nyert.

A magyar szempontból ijesztő kezdést megnyugtató folytatás követte. Előbb a 2022-ben vb-második Lévai Zoltán, majd a 2022-es Eb másodikja, Váncza is sikerrel mutatkozott be a nyolcaddöntőben. Előbbi a bolgár Sztojan Kubatov ellen nem remekelt, de a később szerzett passzivitási ponttal 1-1-re győzött, utóbbi pedig a német Michael Widmayert verte, méghozzá szép akciókat bemutatva 5-1-re.

A bemelegítő nyitókör után Lévai a második meccsre feljavult, amit az ukrán Elmar Nuraliev bánhatott, ugyanis a BHSE klasszisa az első percben két válldobást is bemutatott rajta, előbb két, majd négy pontért. Lévai a 6-0-s előny tudatában a folytatásban csak a biztonságra figyelt és végül 6-2-re nyert.

Vánczának a moldovai Valentin Peticet kellett vernie a kvótamérkőzésért, amit ő jó birkózással meg is tett. Az FTC 67 kilós versenyzője aktívan kezdett, másfél perc után így riválisának kellett lemennie (1-0), parterből pedig szép billentéssel 3-0-s előnyt harcolt ki. A magyar ezek után lendületben maradt, állásból szinte egyből akciót kezdett, a zóna szélén pedig sikerült levinnie ellenfelét (5-0). A szituációra ugyanakkor a rivális videózást kért, mert úgy érezte, hogy sikerült belevágnia Váncza akciójába, a challenge-et azonban elveszítette, így a magyar 6-0-s előnnyel mehetett pihenni. A második három perc izgalommentesen pergett le, Petic állásból és lentről (6-1) sem tudott eredményesen támadni, Váncza pedig továbbjutott.

A közép-európai idő szerint 16 órakor kezdődő elődöntős programban Váncza István az ukrán Parviz Naszibovval, Lévai Zoltán pedig a finn Jonni Sarkkinennel küzd majd az olimpiai kvótáért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!