Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny - Váncza nagy csatában veszített a kvótameccsen

Sport, 2024.04.05

A kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában szereplő Váncza István nem tudott párizsi kvótát szerezni a birkózók Bakuban zajló európai olimpiai kvalifikációs versenyén.

A Ferencváros Európa-bajnoki ezüstérmes sportolója délelőtt remekül birkózott az azeri fővárosban. A nyolcaddöntőben a német Michael Widmayert győzte le 5-1-re, majd a következő körben a moldovai Valentin Peticet verte 6-1-re és ez utóbbi sikerrel egy győzelemre került az olimpiától.

Az esti programban ugyanakkor a bakui mezőny egyik favoritja, a tokiói játékokon ezüstérmes ukrán Parviz Naszibov várt rá, akivel rendkívül fordulatos és látványos meccset vívott.

A kezdés Vánczának sikerült jobban, ugyanis szinte rögtön a kezdősípszó után karberántással próbálkozott, melyet meg akart kontrázni ellenfele, ám nem járt sikerrel és a magyar tudta őt egy pontért kiléptetni. A folytatásban mozgalmas állóharc folyt a szőnyegen, melyben Vánczát ítélték passzívabbnak, így másfél perc után neki kellett lehasalnia a szőnyegre (1-1). A parterből ugyanakkor nem engedett akciót ellenfelének, szinte azonnal fel tudott állni, így csak a később szerzett ponttal állt jobban Naszibov. Az ukrán a szünetig nagy tempót diktált, nem egyszer pedig fejjel ment előre, ami miatt a magyar arcán felszakadt a bőr és ápolni kellett. Naszibov a kényszerszünet után nekiugrott ellenfelének és fél perccel a menet vége előtt karberántásból levitte (1-3), majd kiemelte és dobni próbálta. Ez utóbbi akcióra a vezetőbíró négy pontot mutatott fel, majd a szőnyegelnök viszont csak két pontot adott meg. Módos Péter kapitány videobírót kért, így végül csak egypontosra minősítették vissza a mozdulatsort.

A második menetnek így 4-1-es előnnyel vágott neki az ukrán, Váncza pedig ezt igyekezett ledolgozni, ami állásból még nem sikerült, de az ötödik perc elején leküldték Naszibovot (4-2), és parterhelyzetből nagyon szép pörgetéssel 4-4-re jött fel, egyúttal - a később elért akcióval - előnybe is került. Másfél perc sem volt már ekkor hátra, de sokáig nem örülhetett a magyar "sarok", mivel állásból az ukrán meglepte Vánczát, azonnal be tudta rántani a karját, amiből egy pontért kiléptette és 5-4-es előnybe került. A hajárban Váncza mindent megpróbált, de nem volt képes akciót csinálni, így kikapott és lemaradt a kvótáról.

Bakuban ezzel még nem értek véget magyar szempontból a kötöttfogású versenyek, ugyanis a 77 kilós Lévai Zoltán szintén a kvótáért lép majd szőnyegre a finn Jonni Sarkkinen ellen.

Vánczának és a kvalifikációról ezúttal hozzá hasonlóan lemaradt társainak - Szőke Alexnek (97 kg) és Vitek Dáriusnak (130 kg) - még májusban, az isztambuli világkvalifikációs versenyen lesz lehetőségük megszerezni a párizsi indulási jogot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!