Összeállt az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenupáros

Sport, 2024.04.22

Együtt próbálja kiharcolni az olimpiai szereplést a kenus Adolf Balázs és Hajdu Jonatán.

Adolf tavaly Fejes Dániellel versenyzett együtt, de már február elején elmondta: "most úgy néz ki, hogy Hajdu Jonatánnal próbálkozunk". Az FTC világbajnok sportolója hétfőn az M1 aktuális csatornán elárulta, biztossá vált az új páros összetétele.

"Ősszel már voltak közös edzéseink, majd Törökországban közösen edzőtáboroztunk, ott raktuk össze a párost. Kíváncsi vagyok, mit tudunk majd nyújtani a válogatón" - nyilatkozta Adolf.

"Nagyon szeretek párosozni, úgy érzem, az egyesem is jobb tőle, mert felgyorsít, és mentálisan is tud adni, mert változatosabb az edzésmunka" - vélekedett.

Elárulta, Hajdunak a gyorsaság, neki az állóképesség az erőssége.

"Nekem hátrányom 500 méteren, hogy a rajtnál leragadok és nem olyan nagy a végsebességem, ebben ő tud segíteni. Cserébe én a táv végén tudok egy kis pluszt beleadni" - magyarázta.

Mint kifejtette, jól sikerült számára a téli alapozás, elkerülték a betegségek. Négy hetet töltött sífutó edzőtáborban, majd három hétig a Dél-afrikai Köztársaságban, három hétig pedig Törökországban volt meleg égövi edzőtáborban. Utána egy pihenőhét és két erős hét következett itthon.

A május 1-jén és 2-án Szolnokon sorra kerülő első válogatóversenyen C2 500 méter mellett C1 1000 méteren is indulnia kell, noha tavaly ő szerezte az olimpiai kvótát Magyarországnak ezen a távon.

Mint mondta, a 2021-es tokiói olimpiához képest 1000 egyesben tapasztaltabb lett, jól ismeri az ellenfeleit, jobban tudja, hogyan épül fel a pálya, és jobban fel tudja építeni saját magát is mentálisan a versenyekre. A párizsi olimpia már ott van a fejében, de elsősorban a válogatóra készül, hiszen ha azt sikerrel veszi, akkor lesz még nyolc-tíz hete az ötkarikás játékok előtt.

Az addig hátralévő időben szeretne mentálisan friss maradni, nem belefásulni a munkába, és azon igyekszik majd, hogy ne izgulja túl a versenyket.

A szolnoki válogató után május 8-12-én olimpiai pótkvalifikációs világkupát és para világbajnokságot rendeznek Szegeden. A második hazai válogatónak június 5-7-én szintén Szeged ad otthont, ahogyan június 13-16. között a gyorsasági, para és SUP Európa-bajnokságnak is.

Utóbbi kapcsán Adolf megjegyezte, hazai közönség előtt biztosan nagy élmény lesz a kontinensviadal, amelyen szerente "egész jó formát" hozni, de a legjobb formáját Párizsban nyújtaná.

Magyarország férfi kenuban már megszerezte a maximális három kvótát, az olimpiai csapat összetétele a hazai válogatókon alakul majd ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!