Párizs 2024 - A birkózó Lévai Zoltán egy lépéssel közelebb került régi-új célja beteljesítéséhez

Sport, 2024.05.11

A birkózó Lévai Zoltán egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy beteljesítse olimpiai reményét, melyet még akkor fogalmazott meg, amikor gyerekként megtanulta a válldobást.

A világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló a kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában öt győzelemmel és egy vereséggel váltotta meg a jegyét a párizsi olimpiára az Isztambulban zajló világkvalifikációs tornán.

"Nagyon boldog vagyok, és nagyon örülök, hogy megyek Párizsba. Nem tudom szavakba önteni, hogy mit érzek... Új cél vár, mert ez csak egy állomás volt, és igaz, hogy nagyon rögös volt az út, de sikerült megszerezni kvótát" - mondta az M1 aktuális csatornának Lévai Zoltán, hozzátéve, hogy a célja azért ennél "magasztosabb".

Felidézte, hogy csütörtökön a bolgár Aik Mnacakanjan elleni mérkőzésen kihozta magából a maximumot és bár néhány szituációval nem értett egyet, de nem is nagyon tudta felfogni, hogy 2-1-re veszített, mivel saját bevallása szerint akkor birkózott a legjobban. Ezt követően bízott benne, hogy riválisa a vigaszágra juttatja, és amint megtudta, hogy birkózhat tovább a kvótáért, onnantól kezdve újraprogramozta magát.

A BHSE birkózója elárulta, hogy mindig csak a következő mérkőzésre koncentrált és az előző kvalifikációs tornából tanulva, most nem képzelte oda magát a szőnyegre a meccs előtt, inkább arra koncentrált, hogy betartsa a taktikát és higgyen az elmúlt 24 évben elvégzett kemény munkában.

Lévai a pénteki kvótaszerzés után egyből felhívta a családi csoportot, az édesanyja és a testvérei is megkönnyezték a beszélgetést, majd felhívta a feleségét is, aki egész nap izgult érte, míg édesapja az edzői székből segítette őt végig a versenyen.

A 28 éves kötöttfogású birkózó megosztotta azt a régi-új célját, amelyet még akkor fogalmazott meg, amikor megtanulta a válldobást.

"Onnantól kezdve mindenkinek azt mondtam, amióta iskolába jártam vagy akárkivel találkoztam, hogy én olimpiai bajnok akarok lenni. Jó úton vagyok, mivel most már megvan a kvóta. Szeretném betartani az ígéretemet" - zárta gondolatait Lévai Zoltán, aki Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg), Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65kg) és Nagy Bernadett (női, 76 kg) után a magyar birkózó-válogatott negyedik kvótáját szerezte a párizsi olimpiára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!