Párizs 2024 - Breaktánc szakágvezető: az olimpiai selejtezőből csak profitálhatnak a magyarok

Sport, 2024.04.08

Az olimpiai kvalifikáció tanulási folyamat, az eredménytől függetlenül csak profitálhat belőle a két magyar induló, és itthon a sportág egésze is - véli Fodor Lajos, a breaktáncosok szakágvezetője, aki szerint az olimpiai folyamat már eddig is sokat segített abban, hogy tudják tartani a lépést a fejlődésben.

A breaktánc, illetve a BMX freestyle, a gördeszka és a sportmászás képviselői idén két állomásból álló selejtezőben harcolhatják ki a párizsi részvételt. Az első verseny Sanghajban lesz május 16. és 19. között, a második pedig Budapesten, a Ludovika Campuson június 20-tól 23-ig. A nőknél Szarvák Csenge, a férfiaknál pedig Noris Menotti Lobontiu is lehetőséget kap breaktáncban a bizonyításra. A két magyar versenyző azért indulhat a selejtezőben, mert bekerült a legjobb negyven közé.

Fodor Lajos az M4 Sportnak nyilatkozva hatalmas dolognak és sporttörténelmi jelentőségűnek nevezte, hogy Budapesten lesz a második selejtező, és "innen már gyakorlatilag Párizsba utaznak a sikeres versenyzők".

"Régebben hajlamosak voltak minket egy skatulyába zárni, és utcagyerekként tekintettek esetleg ránk. Nem mindenki feltétlenül, de voltak ilyen felhangok és vélemények rólunk - fogalmazott. - Most viszont, ha egy szülő elhozza a gyermekét akármelyik egyesületbe, sportolóként tekintenek ezekre a srácokra."

Ugyanakkor kiemelte, hogy a breaktáncnak "mindig is megvolt az a szépsége, hogy ez egy szabad táncműfaj, illetve táncsport", szinte kötöttségek és határok nélkül.

"Ezt beilleszteni az olimpiai versenyrendszerbe azért nem volt könnyű feladat, főleg hogy szubjektív megítélésen alapul a zsűrizés" - mondta, hozzátéve, hogy a sportág népszerűsége érezhetően megugrott a párizsi olimpiai programba kerülésével.

Emlékeztetett rá, hogy a sportág bemutatkozott a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, és nagy lökést adott neki a 2019-es budapesti World Urban Games, az utcai sportok világjátéka, melyen további hét városi sportággal együtt kerülhetett a nagyközönség elé.

"Ezt már monitorozta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, ez is előrébb vitte a dolgot" - hangsúlyozta.

A két magyar versenyzőt illetően úgy fogalmazott: a selejtezőben leginkább az kell a sikerhez, hogy bátran álljanak fel a párbajokban.

"A breakversenyeken párbajok zajlanak, két ellenfél feláll egymással szemben, ezt nézi a zsűri. Illetve van egy dj-nk, aki random zenéket játszik, a versenyzők előre nem tudják, hogy a párbajban milyen zeneszámok fognak megszólalni. Le kell győzni a másikat, meg kell győzni a zsűrit arról, hogy te vagy a jobb. A mozdulataid fegyverek, melyeket felhasználsz a küzdelemben az ellenfeled ellen" - mesélt a sportágról a szakágvezető, kiemelve annak improvizatív jellegét, a zeneiség, továbbá az akrobatikus elemek "gyönyörű és hiba nélküli" bemutatásának fontosságát.

A 18 éves szolnoki Szarvák Csenge arról beszélt, nem gondolta volna, amikor elkezdte, hogy a sportág egyszer ott lesz az olimpia műsorán. Számára életérzés a breaktánc, elmondása szerint nagyon fel tud szabadulni, amikor breakel. Rövid távú célja "az olimpia lenne", hosszabb távon pedig "nincsen határ".

A szatmárnémeti születésű, jelenleg Temesváron élő, magyar ajkú, kettős állampolgár Lobontiu Menotti Noris két éve igazolt a Magyar Táncsport Szövetség break szakágába. Ő 2004-ben ismerkedett meg a sportággal, azóta folyamatosan edz és jár versenyekre. Nagy öröm a számára, hogy a párizsi programba kerüléssel egy új kapu nyílt meg.

"Nagy megtiszteltetés lenne a párizsi részvétel" - mondta, majd arra a kérdésre, hogy mi kell a sikeres selejtezős szerepléshez, úgy fogalmazott: "hogy mosolyogjak és használjam az erős karakteremet".

A selejtezőből hét-hét táncos szerez kvótát az idei nyári játékokra. A breaktánc Párizsban szerepel az olimpia programjában, a 2028-as Los Angeles-i műsorban nem lesz benne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!