Phjongcshang 2018 - Először győztek a norvégok a síugrók csapatversenyében

Sport, 2018.02.19

A papírformának megfelelően a norvég négyes nyerte a síugrók csapatversenyét a phjongcshangi téli olimpia hétfői napján.

Noha Norvégia nagyhatalomnak a számít a sportágban, mégis először diadalmaskodott ebben a számban az ötkarikás játékokon. A Daniel-Andre Tande, Andreas Stjernen, Johann Andre Forfang, Robert Johansson kvartett magabiztosan utasította maga mögé a német és a lengyel együttest.

A phjongcshangi Síugró Központ igazán különleges, ugyanis a sportolók a sáncról elugorva egy futballstadion pályáján landolnak. A létesítmény három oldalán lelátók állnak, amelyek ezúttal sem teltek meg, míg a negyedik oldalon egy sziklás domboldal tetején van a két versenysánc. Utóbbi elemtől eltekintve a bragai stadiont idézi a helyszín.

A jelenlegi világkupaidény négy csapatversenyéből hármat a norvégok nyertek, de a győztes együtteshez képest különbség volt, hogy ezúttal Stjernen kapott bizalmat Anders Fannemel helyett. Az első sorozatban Tande rögtön élre repítette az északiakat, majd Stjernen növelte az előnyt, amely azonban a negyedik sorozat végére minimálisra csökkent köszönhetően a normálsáncon győztes német Andreas Wellinger és a nagysáncon címet védő lengyel Kamil Stoch hatalmas ugrásainak. Már ekkor látszott, hogy a dobogós helyekről ez a három nemzet dönt.

A különbség alig két pont volt, azaz rendkívüli izgalmakat ígért a második kör. Ez viszont elmaradt az aranyérmet illetően, ugyanis Tande a nap legnagyobb repülésével 140,5 méterig jutott, majd Stjernen ismét hozzátett az előnyhöz, így Forfangnak és Johanssonnak könnyű dolga volt az első hely megőrzéséhez. Utóbbinak 125 méter repülés is elég lett volna ehhez a zöld lézercsík alapján, de 136 méternél landolt.

Az ezüstérem viszont óriási küzdelemben, az utolsó sorozatban dőlt el. Ha kicsivel is, de Stoch várta kedvezőbb helyzetből az utolsó ugrást, ennek ellenére talán némiképpen váratlanul Wellinger meg tudta előzni a Négysáncversenyt idén százszázalékosan megnyerő háromszoros olimpiai bajnokot és ezáltal a németek is a lengyeleket.


Eredmények:

Síugrás, csapatverseny, olimpiai bajnok:

----------------------------------------
Norvégia (Daniel Andre-Tande, Andreas Stjernen, Johann Andre Forfang, Robert Johansson) 1098,5 pont
2. Németország (Karl Geiger, Stephan Leyhe, Richard Freitag, Andreas Wellinger) 1075,7
3. Lengyelország (Maciej Kot, Stefan Hula, Dawid Kubacki, Kamil Stoch) 1072,4
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!