Phjongcshang 2018 - Negyedik a női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó

Sport, 2018.02.20

A negyedik helyen végzett a magyar női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó a phjongcshangi téli olimpián.

A magyarok második helyen zártak a B döntőben a 3000 méteres váltóversenyben, s úgy lettek negyedikek, hogy az A fináléban két együttest is kizárt a zsűri.

A szakvezetés ezúttal Heidum Bernadettet hagyta ki a csapatból, azaz Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Kónya Zsófia alkotta a magyar négyest.

Az 500 méteren tizedik, az 1000 méter selejtezőjéből alig egy órája továbbjutott Keszler a rajtnál megtartotta a második helyet a hollandok mögött, akik azonnal óriási tempót diktáltak. Alig telt el néhány kör, amikor már a japánok és az oroszok is leszakadtak a magyar és a holland kvartettől. A németalföldi váltó egy pillanatra sem lassított, végig maximális sebességen ment minden tagja, így a legutóbb olimpiai hatodik, egyúttal világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar négyesnek nem volt esélye az előzésre.

Hollandia végül 4:03.471 perces új világrekorddal győzött, a magyarok "csak" tapadni tudtak az éllovasra, de így is a régi világcsúcson belül, 4:03.603 perccel értek célba. A régi rekordot a dél-koreaiak tartották 4:04.222 perccel.

A fináléban a papírformát igazolva, a hazai közönség legnagyobb örömére a Koreai Köztársaság kvartettje nyert Kína csapata előtt úgy, hogy célfotó döntött. A zsűri viszont szabálytalanság miatt kizárta a kínai és a kanadai négyest is, ezáltal a magyarok két pozíciót előreléptek, a hollandok pedig bronzérmesek lettek.

"Nem azért nem örültünk, mert elégedetlenek voltunk, hanem mert rettenetesen elfáradtunk. Örültünk, hogy lihegünk" - mondta nevetve a magyar staféta 19 éves befejező embere, Jászapáti Petra.

A harmadik olimpiáján szereplő Keszler kifejtette, nincs bennük csalódottság, hogy megnyert B döntő esetén meglett volna a bronzérem, mivel minden más versenyen hatodikként zártak volna, így inkább csak örülnek a két hely előrelépésnek.

"Annyira gyors volt a tempó, hogy nem mertem megnézni a köridőket a kivetítőn. Nem sajnálom a bronzot a hollandoktól, úgy mentek világcsúcsot, hogy az elejétől a végéig vezettek, ami elképesztő. Ott a helyük" - fogalmazott Keszler, aki hozzátette, három másodpercet javítottak az országos csúcson.

A tatabányai sportoló az ünneplésről annyit mondott, hogy mennek vacsorázni a McDonald'sba, mert most megérdemlik. De neki még versenye van, illetve a többiek is ugyanúgy edzenek tovább, mivel közeleg a junior és a felnőtt világbajnokság is, így legfeljebb a csütörtöki versenynapot követően lesz valamiféle ünneplés.

"Az elején nagyon izgultam, kicsit le is maradtunk nálam, de aztán felvettem a ritmust" - nyilatkozott phjongcshangi olimpián most debütáló Kónya Zsófia, aki Keszlerhez és az ezúttal tartalék Heidumhoz hasonlóan tagja volt a Szocsiban hatodik együttesnek is. A világcsúcsról azt mondta: "Felnéztem és nem akartam elhinni a 4:03-at."

A januári Európa-bajnokságon 1500 méteren bronzérmes Bácskai szintén azt emelte ki, hogy elején még voltak gondjai, mert nincsenek hozzászokva ilyen sebességhez, ezért nagyon fura érzése volt. Ő a világcsúcsról úgy vélekedett, hogy elsőre azt hitte, legfeljebb néhány századdal vagy tizeddel döntötték meg a hollandok, 4:03-as időre nem számított, alig akart hinni a szemének.

A női váltó sorozatban harmadszor végzett pontszerző helyen: Vancouverben ötödik, Szocsiban pedig hatodik lett. Mindhárom stafétának tagja volt Keszler és Heidum.

Ez a harmadik magyar pontszerző helyezés Phjongcshangban, előzőleg Liu Shaolin Sándor ötödik, Jászapáti Petra pedig hatodik lett 1500 méteren rövidpályás gyorskorcsolyában.


Eredmények:

Rövidpályás gyorskorcsolya, női 3000 méteres váltó, olimpiai bajnok:

--------------------------------------------------------------------
Koreai Köztársaság (Csoj Min Dzsong, Kim Alang, Sim Szuk Hi, Kim Je Dzsin) 4:07.361 perc
2. Olaszország (Lucia Peretti, Cecilia Maffei, Martina Valcepina, Arianna Fontana) 4:15.901
3. Hollandia (Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting, Jorien ter Mors)
4. Magyarország (Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Keszler Andrea)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!