Phjongcshang 2018 - Történelmi német siker a férfi jégkorongtorna elődöntőjében

Sport, 2018.02.23

Történelme legnagyobb sikerét ért el a német férfi jégkorong-válogatott azzal, hogy bejutott a phjongcshangi téli olimpia döntőjébe, miután a pénteki elődöntőben 4-3-ra legyőzte a címvédő kanadai csapatot. A németek az oroszokkal találkoznak a fináléban.

Az első harmad kiegyenlített csatát és kevés kapura lövést hozott. A 15. percben a németek - akik korábban a svájciakat és nagy meglepetésre a svédeket is búcsúztatták - kettős emberelőnyben betaláltak Brooks Macek révén.

A második játékrész első fele valóságos hidegzuhany volt a kanadaiaknak: előbb Matthias Plachta, majd Frank Mauer váltott gólra egy kontrát. Utóbbi látványos mozdulattal, a botot a lába között fogva volt eredményes (3-0).

Emberelőnyben Gilbert Brule szépített, ám amikor a németek kerültek létszámfölénybe, három másodperc alatt gólt ütöttek: Plachta kékvonalas lövése Patrik Hager lábán váltott irányt (4-1). Rá egy percre Brule fejsérülést okozott David Wolfnak, és ezért végleges kiállítást kapott. Még a szünet előtt a németek kétszer is a kapuvasat találták el.

A harmadik harmad elején Mat Robinson faragott a hátrányból (4-2). Dominik Kahun büntetőt hibázott, így nem állt vissza a háromgólos különbség. Újabb emberelőnyben megint betaláltak a kanadaiak, Derek Roy lövése pattant be (4-3). A hajrában a tengerentúliak a kapusuk helyett is mezőnyjátékost küldtek a jégre, de nem tudtak egyenlíteni.

A németek még nem játszottak olimpiai döntőt. Ezt megelőzően kétszer voltak bronzérmesek: 1932-ben, illetve NSZK néven 1976-ban. 1998 óta először fordul elő, hogy Kanada, a sportág szülőhazája aranyérem nélkül marad az ötkarikás játékokon: a női csapat elveszítette a döntőt, a férfiak pedig a bronzéremért küzdhetnek.



Eredmény (az olimpia honlapja alapján):

férfi jégkorong, elődöntő:
Németország-Kanada 4-3 (1-0, 3-1, 0-2)
--------------------------------------
gól: Macek (15.), Plachta (24.), Mauer (27.), Hager (33.), illetve Brule (29.), Robinson (43.), Roy (50.)



korábban:
Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR)-Csehország 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
-----------------------------------------------------------------
gól: Guszev (28.), Gavrikov (29.), Kovalcsuk (60.)


A további program:

szombat:
bronzmérkőzés: Csehország-Kanada 13.10

vasárnap:
döntő: OAR-Németország 5.10
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!