Rg Eb - Negyedikként mutatják be gyakorlatukat a magyarok

Sport, 2024.02.29

Negyedikként mutatják be gyakorlatukat a felnőtt egyéni selejtezőben a magyar versenyzők a májusi budapesti olimpiai kvalifikációs ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon.

A csütörtöki sorsoláson az is eldőlt, hogy a juniorok egyéni selejtezőjében a magyarok a 12. helyre a B csoportba, a felnőtt együttes kéziszer-csapatoknál pedig a 18. helyre a B csoportba kerültek.

A május 22. és 26. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő eseményre negyven ország 340 versenyzője nevezett: 218 felnőtt és 122 junior induló szerepel majd a magyar fővárosban, ahol ez lesz a sportág hatodik világversenye. Világbajnokságnak 1963-ban, 1996-ban és 2003-ban, Európa-bajnokságnak 1999-ben és 2017-ben adott otthont Budapest.

A sorsolást megelőzően Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár leszögezte, óriási megtiszteltetés Magyarországnak, hogy immár harmadik alkalommal adhat otthont a sportág kontinensviadalának. Hozzátette, külön megtiszteltetés, hogy egyben olimpiai kvalifikációs eseményről van szó, tehát külön jelentősége van még a sorsolásnak is.

"Nagyon fontos számunkra, hogy az olimpiai csapatunk felkészülése jól sikerüljön, ezért sok kvalifikációs eseménynek adunk otthont: jelenleg is zajlik a légfegyveres Európa-bajnokság Győrben, a közeljövőben pedig férfi és női kézilabdában, evezésben, kajak-kenuban és vívásban is lehet majd kvótákat szerezni hazánkban" - mondta Schmidt.

A sportvezető hangsúlyozta, a nemzetközi szervezetek úgy gondolják, Magyarország jó házigazda, és remélhetőleg a ritmikus gimnasztika Eb is bizonyítja majd, hogy az elmúlt években magasra került a mérce a hazai események szervezésében.

"Nagyon sok elismerést kaptunk különböző szervezetektől, legutóbb például a tavaly nyári atlétikai világbajnokságot követően a sportág nemzetközi szövetségétől" - közölte Schmidt.

A helyettes államtitkár rámutatott: amellett, hogy fontosnak gondolják az élversenyzők jó szereplését és a jó feltételek biztosítását számukra, ugyanennyire fontosnak tartják, hogy az esemény felhívja a fiatalok figyelmét a sportra.

"Minél többen kezdjék el a sportolást, erre is szeretnénk felhívni a figyelmet. A versenysport mellett ugyanolyan fontos, hogy egészségesen éljünk, mozogjunk, sportoljunk, így a sport része legyen a mindennapjainknak" - mondta.

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára úgy fogalmazott, az a céljuk, hogy a 2017-eshez hasonló színvonalú Európa-bajnokságon dőljön el az utolsó olimpiai kvóták sorsa. Elárulta: a rendezés elnyerésével nem titkolt szándékuk volt, hogy a magyar versenyzőket támogassák azáltal, hogy hazai közönség előtt mutathatják be gyakorlataikat.

A szervezőbizottságot irányító háromfős elnökség tagja emlékeztetett rá, hogy a karikával világbajnoki bronzérmes Pigniczki Fanninak már van kvótája, és reményei szerint a kéziszercsapat is olyan gyakorlatokat mutat majd be, amelyekkel versenybe szállhat a párizsi indulási jogért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!