Röplabda Európa-liga - A nők az ezüst divízióban indulnak, a férfiak ott sem

Sport, 2023.12.13

A magyar női röplabda-válogatott az ezüst divízióba kapott besorolást az átalakuló Európa-ligában, míg a férfiak ezúttal nem neveztek a megméretésre.

Az európai szövetség honlapján elérhető versenykiírás szerint az arany divízióba - amelyben eddig szerepeltek Németh Anették - az idén feljutott észtek mellett a 11, legjobb európai ranglistás helyezéssel rendelkező nevező került.

A magyar nemzeti csapat ebben a rangsorban a 25. helyen áll, a legrosszabb arany divíziós résztvevő osztrákok a 21.-ek, így a magyarok ezúttal csak a második vonalban vehetnek részt.

"Látva az arany divízióra nevezett csapatok névsorát, az idén fiatalításon átesett válogatottnak nem is feltétlenül nagy baj, hogy egy osztállyal lejjebb szerepelhet a következő nyáron. Biztos vagyok abban, hogy itt bőven fogja sikerélmény érni a csapatot, ami egy formálódó, alakuló együttes esetében legalább olyan fontos, mint az ellenfelek játékereje" - mondta az MTI megkeresésére Sarlós Márton, a magyar válogatott csapatvezetője.

A versenykiírás alapján a magyarok május 18-19-én Izlandon előbb a lettek (31. az európai ranglistán), majd a házigazdák (35.) ellen lépnek pályára, május 25-26-án Luxemburgban előbb a Feröer-szigetekiek (37.), majd a hazaiak (36.) lesznek az ellenfelek, míg a harmadik hétvégén Némethék hazai környezetben, május 31-én újra a lettekkel, majd június 2-án a finnekkel (27.) csapnak össze.

Az ezüst divízióban még a bosnyákok, a portugálok, a montenegróiak és a georgiaiak szerepelnek, minden csapat hat mérkőzést játszik három különböző helyszínen, az összesített tabelláról pedig legjobb kettő június 13-án és 16-án oda-visszavágós döntőn mérkőzik meg az aranyéremért és az ezzel járó feljutásért.

A korábbi években az ezüst divízióban szerepelt férfiválogatottnál úgy döntöttek, jövőre az Európa-liga helyett másfajta felkészülést választanak az augusztusi Európa-bajnoki selejtezőre.

"Sajnos az ezüst liga mezőnyéből csak az osztrákok elleni mérkőzéseknek lett volna megfelelő játékminősége, a többi esetben a hosszú utazás sem térült volna meg, így úgy döntöttünk, másfajta koncepcióval készülünk jövőre" - mondta az MTI-nek ifjabb Nagy Péter szövetségi kapitány annak kapcsán, hogy a négycsapatos ezüst divízióban még az izraeliek, az izlandiak és a Feröer-szigetekiek lesznek érdekeltek.

A tréner kijelentette: az Eb-selejtezőkig megpróbálják majd fizikálisan fejleszteni a válogatott játékosokat, amire a sorozatterhelés alatt kevésbé lenne lehetőségük, emellett pedig hazai felkészülési tornát szeretnének szervezni már a nyár eleji edzőtábor végére is.

"Az Eb-selejtezőkre szeretnénk csapatszerkezetben is optimalizálni a társaságot, amellyel vagy május elején, vagy egy kicsit később kezdjük majd el a hosszú felkészülést. A keretből többekre érettségi, junior országos döntő, illetve júliusban U22-es Európa-bajnokság is vár, ezeket is igyekeztünk figyelembe venni a program kialakításánál" - mondta a szövetségi kapitány.

A 2026-os Európa-bajnokságra a selejtezősorozat jövő augusztusban indul három mérkőzéssel, a maradék három találkozót pedig 2025 nyarán rendezik mindkét nemnél.

A nők az elmúlt öt kontinenstornára kijutottak, a férfiak ezzel 2001-es szereplésük óta sikertelenül próbálkoznak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!