Rövidpályás gyorskorcsolya-vb - Kisdöntőben a női váltó

Sport, 2024.03.16

A 3000 méteres magyar női váltó végig versenyben volt a fináléért a rövidpályás gyorskorcsolyázók rotterdami világbajnokságának szombati napján, de végül be kellett érnie a kisdöntővel.

A Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású stafétának a címvédő holland mellett két másik esélyessel, a dél-koreai és a kínai négyessel kellett megküzdenie. A táv elején libasorban korcsolyáztak a csapatok, nem voltak akciók és előzési kísérletek, de a tempó gyors volt. A hajrához közeledve kissé leszakadtak ugyan a magyarok, de a szezon eddigi részét vírusos megbetegedése miatt kihagyó Jászapáti Petra elképesztő utolsó futásával ismét teljesen nyílttá tette a továbbjutás kérdését, sőt, olyan erővel lökte meg a befejezőembert, Somodi Maját, hogy az 1500 méter junior világbajnoka rögtön megelőzte két ázsiai riválisát a hollandok mögött. Végül a vb 1500-as aranyérmese, a dél-koreai Kim Gilli visszaelőzte a 19 éves magyar tehetséget, így a harmadik hely kisdöntőt ért.

"Jobban szeretem, ha Petra a befejező ember, mert benne jobban bízom, mint magamban" - mondta az MTI-nek szerényen Somodi, akit rögtön védelmébe vett Sziliczei-Német azzal, hogy Jászapáti Petra hiányában az egész idényben nagyszerűen megoldotta ezt a feladatot a fiatal társuk.

Arra a kérdésre, hogy a női váltó fejlődése minek köszönhető, a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Kónya edzőikre utalva két nevet említett: Nicholas Gooch és Knoch Viktor. Az 1500 méter Eb-bronzérmese, Sziliczei-Német szintén a női csapatot a 2022-es, pekingi olimpia óta irányító edzőpárosnak tulajdonítja a szezon sikereit, ahogy fogalmazott, vezetésükkel a csapat tagjai egymást húzzák felfelé.

"Nemhogy ilyen utolsó váltásra nem számítottam, de két hete még annak is örültem, egyáltalán sikerült olyan szintre jutnom, hogy itt lehessek" - mondta a jeges edzéseket csak januárban újrakezdő Jászapáti, aki társaival együtt vidáman és elégedetten értékelt a bravúr elmaradása ellenére is.

Abban egyetértettek a csapat tagjai, hogy azt a picit, ami most hiányzott a fináléhoz, egy százszázalékos Jászapáti Petra jelentheti. Maga az érintett úgy vélte, nem is elsősorban a fizikális szempontot kell ezen érteni, hanem az összeszokottság lett volna nagyobb, mert ebben az összeállításban ez a váltó csak a vb-n tudott versenyezni.

A rotterdami Ahoy Arénában vasárnap az 1000 méter és a váltók csatározásaival ér véget a vb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!