Rövidpályás gyorskorcsolya-vb - Kónya Zsófia negyeddöntős 500 méteren

Sport, 2024.03.16

Egyedüli magyarként Kónya Zsófia sikerrel vette a szombat délelőtti reményfutamokat a rövidpályás gyorskorcsolyázók rotterdami világbajnokságán, így negyeddöntőbe jutott 500 méteren.

A kétfordulós reményfutamokból minden számban a legjobb kettő harcolta ki, hogy délután folytathassa a versenyt. A vegyes váltóval olimpiai bronzérmes szegedi versenyző a sprinttávon elsőre a legjobb idővel diadalmaskodott, így a második futamban is a legjobb, egyes pozícióból rajtolhatott. Ennek ellenére nem volt könnyű dolga, mert ott volt mellette a kétszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok dél-koreai Sim Szokhi is. A 29 éves magyar gyorskorcsolyázó végig vezetve remekül verte vissza esélyesebb riválisa előzési kísérleteit, így a pénteki selejtezős búcsú után mégis a legjobb húsz között folytathatja délután.

"Az első futamban az volt a taktika, hogy a lehető leggyorsabban korcsolyázzak, hogy jó rajtpozícióm és könnyebb futamom legyen. De megint elképesztően nehéz volt, mint ezen a vb-n mindig... A másodikban lassabban kezdtem, hogy maradjon erőm a végére, csak arra figyeltem, hol van Szok. Tudtam, hogy eleinte kívülről fog próbálkozni, ezért azt sikerült megakadályoznom, de nagyon jó volt a kommunikáció az edzőkkel, ők jelezték, hogy húzódjak beljebb" - értékelt az MTI-nek Kónya. "Eddig is jól ment a versenyzés, de az önbizalmam mellett a hangulatomon is nagyon sokat dob, hogy továbbjutottam, kiváltképpen úgy, hogy egy kilencszeres világbajnokot tartottam magam mögött és ejtettem ki".

A szám másik magyar indulója, Bácskai Sára Luca is sikerrel vette az első kört, de Kónya futamában végül negyedik lett, így számára egyéniben véget ért a vb. A férfi 500 méteren Tiborcz Dániel és Nógrádi Bence is az első fordulóban búcsúzott, míg 1500 méteren Jászapáti Péter az első, Bontovics Balázs pedig a második futam után esett ki.

A délutáni programban magyar részről Kónya mellett az 1500 méteren elődöntős Somodi Maja és Sziliczei-Német Rebeka lesz érdekelt, valamint a szintén elődöntős női váltó.

A rotterdami Ahoy Arénában szombaton 500 és 1500 méteren osztanak érmeket, valamint a staféták elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a váltók csatározásaival ér véget a vb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!