Rövidpályás gyorskorcsolya-vb - Sziliczei-Német 10., Somodi 12. 1500 méteren

Sport, 2024.03.16

Sziliczei-Német Rebeka 10., Somodi Maja 12. lett 1500 méteren szombaton a rövidpályás gyorskorcsolyázók rotterdami világbajnokságán.

Ahogy a leghosszabb táv B döntőiben lenni szokott, nagyon lassú tempóban kezdtek a versenyzők. Az utolsó kilenc körre fokozódott a sebesség, amikor a szám junior világbajnokaként éppen Somodi vette át a vezetést. A 19 éves magyar versenyző egészen az utolsó körig tartotta éllovas pozícióját, de a végére elfáradt, így többen is elkorcsolyáztak mellette, így honfitársa, Sziliczei-Német is. A táv Eb-bronzérmese teljesen más taktikát választott, végig leghátul helyezkedett, majd amikor előtte a sportág élő legendája, az olasz Arianna Fontana ritmust váltott, vele együtt próbált előretörni. Sziliczei-Német három kör alatt egészen a harmadik helyig jött fel, így tizedikként zárt, míg Somodi a futamban ötödik, összesítésben pedig 12. lett.

"A futamra a felkészülés messze nem volt tökéletes, tekintve, hogy tíz perccel előtte tudtam meg, hogy mehetek. Az elődöntő után először a zsűri nem adott igazat a magyar edzőknek, de amikor Knoch Viktor másodjára is odament, mégis továbbjuttattak az elődöntőből" - mondta az MTI-nek Sziliczei-Német. "Ennek ellenére jól sikerült a futam. Éreztem magamban az erőt a végén is, ezért választottam ezt a taktikát, ráadásul tudtam, hogy Fontana is erre készül. Elégedett vagyok a vb-vel, mert az volt a célom, hogy valamilyen döntőben szerepeljek".

Somodi Maja arról beszélt a vegyes zónában, hogy az elődöntőben szerencséje is volt, hogy végül szerepelhetett a kisdöntőben. Ott saját bevallása szerint túl korán állt az élre, mert hét körrel a vége előtt szeretett volna, így viszont elfáradt a végére. Összességében így is elégedetten értékelt, mert jelenleg a B döntő elérését tartotta reálisnak.

A finálét a dél-koreai Kim Gilli nyerte két amerikai riválisa előtt, míg a férfiaknál a kínai Szun Lung diadalmaskodott.

A rotterdami Ahoy Arénában szombaton még 500 méteren osztanak érmeket, valamint a staféták elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a váltók csatározásaival ér véget a vb.


Eredmények:

férfi 1500 m, világbajnok:

--------------------------
Szun Lung (Kína) 2:23.009 perc
2. Jens van 't Wout (Hollandia) 2:23.260
3. Brendan Corey (Ausztrália) 2:23.428
...30. Bontovics Balázs
...42. Jászapáti Péter


női 1500 m, világbajnok:

------------------------
Kim Gilli (Koreai Köztársaság) 2:21.192 perc
2. Kristen Santos-Griswold (Egyesült Államok) 2:21.413
3. Corinne Stoddard (Egyesült Államok) 2:22.244
...10. Sziliczei-Német Rebeka
...12. Somodi Maja
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!