Téli dobó ob - Szilágyi Réka 60 méter felett, Herczeg György 80 méter közelében

Sport, 2024.02.28

A gerelyhajítók remekléséről szólt a dobóatléták szerdán rendezett téli országos bajnoksága.

A nőknél a papírformának megfelelően az évet nagyszerűen, Európa-bajnoki szintet jelentő 60,26 méterrel kezdő Szilágyi Réka diadalmaskodott, ráadásul - 17 centiméterrel - ismét 60 méter fölé repítette a szert a Nemzeti Atlétikai Központ edzőpályáján.

Az Eb-negyedik atléta mindössze hármat dobott a versenyen, és az utolsó sorozatig nagy fölénnyel vezetett, a zárókörben aztán Bogdán Annabella kicsit ráijesztett, de megelőzni nem tudta. Bogdán az addigi 56,01 méteres legjobbját hatodikra messze túlhajította és az ezüstérmet végül 58,82 méteres eredménnyel szerezte meg.

"Nagyon örülök, hogy hatvan méterrel tudtam kezdeni. Szerettem volna még javítani, de ez a pálya kicsit kemény volt. Úgy döntöttem, hogy a harmadik után többet nem dobok, mert a bokám ilyenkor kicsit érzékeny" - nyilatkozott az M1 aktuális csatornának Szilágyi. Hozzátette, hogy a jövő hét végén esedékes portugáliai Európa-kupára szeretne nagyon jó formába kerülni.

Mint mondta, az volt a cél, hogy a téli időszakban minél többször dobjon 60 méter fölött, hogy minél hamarabb biztosítsa olimpiai indulását. Ez az öt legjobb eredményével, vagy a 64 méteres szint megdobásával valósulhat meg.

"Mindkettőt reálisnak tartom, ha tavasszal is sikerül összegyúrni a mozgást" - vélekedett, és elárulta: még a téli szezonban szeretne egyéni csúcsot dobni.

A férfi gerelyhajítóknál semmiféle izgalom nem volt, a felnőttek közé tavaly berobbant Herczeg György messze kimagaslott a háromfős mezőnyből. A felnőtt országos csúcsot 84,98 méterrel tartó, U20-as Európa-bajnok nagyszerűen kezdte az évet és 79,66 méteres remek eredménnyel nyerte meg az aranyérmet.

"A célom a mai napra 78-80 méter volt, amit el is értem. Rivasz-Tóth Norbert sajnos nem tudott eljönni a mai versenyre, ő hozzásegített volna valószínűleg a 80 méterhez, de így sem bánkódom" - értékelt az M1-nek.

Ő is szerepel majd az Ek-n, melyen akár még jobb eredményre is képes lehet. Ezúttal már a felnőttek között indul a 19 éves versenyző, mert "az olimpia évében fontosak a pontok".

"Úgy gondolom, hogy május, június környékén lesz kész a formám. A júniusi Európa-bajnokságon döntőbe szeretnék jutni és az olimpián is hasonló lenne a cél. Az olimpián a selejtezőben vagy a döntőben mindenféleképpen egyéni csúcsot szeretnék hajítani" - tette hozzá.

A 85,50 méteres olimpiai szintje ugyan még nincs meg, de a kvalifikációs rangsorban jó helyen áll.

A versenyen dobókörbe lépett a világbajnoki bronzérmes Halász Bence is, aki 75,48 méterrel győzött férfi kalapácsvetésben.

"Technikailag a nap teljesen rendben volt. Szerettem volna természetesen messzebbre dobni a szert, de hiányzott egy kicsi sebesség, egy kicsi robbanás a dobások végén" - elemezte a teljesítményét, hozzátéve, hogy nem aggódik, mert "edzéseken jó eredmények jönnek vele szembe", ami igazolja, hogy jó munkát végez, jó úton jár. Az ötkarikás kvótával rendelkező Halász változatlanul tartja korábbi kijelentését, hogy az Eb-ről és az olimpiáról is szeretne éremmel hazatérni.

Eredmények, bajnokok (a verseny eredményközlő oldala szerint):

férfiak:

--------

gerelyhajítás:
Herczeg György (FTC) 79,66 méter

kalapácsvetés:
Halász Bence (Dobó SE) 75,48 m

diszkoszvetés:
Csontos Márton (BSC) 54,54 m

nők:

----

gerelyhajítás:
1. Szilágyi Réka (DSC-SI) 60,17 m, 2. Bogdán Annabell (Békéscsabai AC) 58,82

kalapácsvetés:
Gyurátz Réka (Dobó SE) 65,48 m

diszkoszvetés:
Kerekes Dóra (NYSC) 51,19 m
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!