Úszó ob - Újabb olimpiai szintek születhetnek a Duna Arénában, ahol Milák és Hosszú visszatér - ELŐZETES

Sport, 2024.04.08

Keddtől péntekig a Duna Arénában rendezik meg az úszók országos bajnokságát, ahol többen is a párizsi ötkarikás szintet szeretnék elérni, de a legnagyobb figyelem a visszatérő olimpiai bajnokokra, Milák Kristófra és Hosszú Katinkára irányul.

A Tokióban 200 méter pillangón aranyérmes Milák legutóbb éppen egy éve a kaposvári országos bajnokságon versenyezett, azóta szinte "eltűnt" a nyilvánosság elől, kihagyta a fukuokai és a dohai világbajnokságot is, formájáról szinte semmit nem lehet tudni. A világcsúcstartó klasszis hat számban nevezett az eseményre, gyorson és pillangón szerepel a neve a rajtlistán, 50, 100 és 200 méteren.

"Milák jól nézett ki a Kanári-szigeteken az edzője szerint. Egyelőre senki nem tud biztosat, mi történt az elmúlt tíz hónapban, de úgy néz ki, mint egy úszó. A legjobb életkorban van, de nem tagadom, vannak kérdőjelek is" - fogalmazott a világklasszissal kapcsolatban Sós Csaba szövetségi kapitány az M1 aktuális csatornának.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszút még régebben, a 2022-es római Európa-bajnokságon láthatta legutóbb a közönség. Most már édesanyaként ugrik medencébe, és korábban azt mondta, megcélozza pályafutása hatodik ötkarikás részvételét is. A 34 éves úszó 100 méter pillangón, valamint 200 és 400 méter vegyesen adta le nevezését.

"Hosszú öt olimpián szerepelt, megjárta a csúcsok csúcsát és a poklok poklát is. Nem szokványos a mai világban, hogy valaki szülés után visszajöjjön, én Székely Éváról tudok. Az ember nyilvánvalóan drukkol neki, de saját elvárása is más, mint korábban volt. Nem az a kérdés, hány aranyat nyer, hanem hogy egyáltalán kijut-e a hatodik olimpiájára" - mondta a szakvezető Hosszúról.

Kapás Boglárka a dohai világbajnokságon mindössze öt századra volt attól, hogy 200 méter pillangón megússza az olimpiai szintet, most a Duna Aréna "híresen gyors" medencéjében lesz lehetősége erre. Férje, a 200 méter háton Tokióban ötödik Telegdy Ádámnak ugyan már megvan a szükséges ideje, de a hazai rangsorban csak harmadik a világbajnok Kós Hubert és Kovács Benedek mögött. Előbbi nem vesz részt az országos bajnokságon, utóbbi viszont visszatér a medencébe azt követően, hogy a dohai vb-ről az utolsó pillanatban lemaradt combsérülés miatt.

Sárkány Zalán immár amerikai egyetemi bajnokként vesz részt az eseményen. A veszprémi nyíltvízi klasszisokkal készülő úszónak 1500 méter gyorson van már szintje, formája alapján azonban akár 800-on is kiharcolhatja a párizsi részvételt.

Holló Balázs hosszú ideje "üldözi" 400 méter vegyesen az olimpiai szintet. Most újabb lehetőség számára a kvalifikációra, mint ahogyan Mihályvári-Farkas Viktóriának is, aki a hosszútávú medencés ob-n nyújtott teljesítményére - 10 000 méteren és 1500 méteren is nyert - alapozva lehet bizakodó.

Sós Csaba név szerint Kapást, Mihályvári-Farkast, Jakabos Zsuzsannát, Verrasztó Dávidot, Ábrahám Minnát és Jackl Vivient említette név szerint, akiktől azt várja, hogy teljesítik az olimpiai A szintet. Hozzátette, rajtuk kívül is sokaknak van esélye erre.

"Az ob egyik tétje, hogy utána kijelölöm az Eb-csapatot, ami azért fontos, mert annak a végéig lehet teljesíteni az olimpiai szintet. Magyarán aki nem kerül az Eb-csapatba, annak jelentősen csökken az esélye" - összegzett Sós Csaba.

Az ob-n rekordszámú, több mint 500 versenyző indul, ráadásul húsz országból hetven külföldi is nevezett, ami szintén csúcs. A 17 órakor kezdődő döntőket a Duna World élőben közvetíti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!