Váltó-vb - Az olimpiai részvételért küzd két magyar staféta Nassauban - ELŐZETES

Sport, 2024.05.03

A Bahama-szigetek fővárosában, Nassauban rendezik meg a hétvégén az olimpiai kvalifikációs atlétikai váltó-világbajnokságot, melyen két számban, női 4x100 méteren, és a 4x400 méteres vegyes váltóban lesz magyar staféta a mezőnyben.

Az öt váltószámban a vb nyújtja a legjobb esélyt a párizsi kvóta megszerzésére, ugyanis a 16-16 párizsi helyből 14-14 talál gazdára itt.

Minden számban 32 csapat szerepel, szombaton négy-négy előfutamra kerül sor, melyek első két-két helyezettjei jutnak be a másnapi fináléba, egyúttal szereznek ötkarikás kvótát.

Az első nap után egyetlen váltó számára sem ér véget a világbajnokság, vasárnap ugyanis a finálék mellett három-három vigaszági futamra kerül sor, s azok első két helyezettje csatlakozik az olimpiai mezőnyhöz. A szombati és a vasárnapi versenyre is magyar idő szerint másnap hajnalban kerül sor, utóbbit az M4 Sport élőben közvetíti.

A papírforma szerint a magyar váltóknak ez utóbbi, vasárnapi olimpiai kvalifikációs futamok adják majd a jobb lehetőséget a kvótaszerzésre, ám még ezekben is egyértelműen bravúr kell majd a kvalifikáció kivívásához.

A női sprintváltó némileg átalakult a tavalyi budapesti világbajnokságon 43.38 másodperces országos csúccsal 14. csapathoz képest. Az akkori első ember, Kerekes Gréta ezúttal nem tagja a válogatottnak, mely minden bizonnyal a Csóti Jusztina, Kocsis Anna Luca, Sulyán Alexa, Takács Boglárka összeállításban fut majd. Az ötödik ember pedig Bognár Anna.

A vegyes váltó szintén változáson ment át a budapesti vb óta. Tavaly augusztusban Molnár Attila, Kéri Bianka, Wahl Zoltán és Molnár Janka nagyszerű teljesítménnyel 3:14.08 perces országos rekordot produkált és lett tizedik, ráadásul a finálétól sem volt messze. A Bahamákon a két Molnár mellett Mátó Sára és a tavalyi vb-n egyéniben és a női váltóval is remeklő Rapai Fanni, illetve Enyingi Patrik és Steigerwald Ernő közül kerül majd ki a rajthoz álló négyes összetétele.

A ranglistán elfoglalt helyezések alapján egyértelműen a vegyes váltónak van jobb esélye a kvótaszerzésre, ugyanis az országos rekorddal a 17. helyen áll, míg a női vágtaváltó 20.

A két csapatnak akkor sem kell még lemondaniuk a párizsi szereplésről, ha a világbajnokságon nem járnak sikerrel, mivel a maradék két-két helyet a június 30-én záruló világranglistáról osztják ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!