A jövőben a levélnedvesség-tartamról is közöl információkat a HungaroMet Zrt.

Belföld, 2024.03.21

A növényvédelmi munkák támogatása érdekében a jövőben levélnedvesség-tartammal kapcsolatos információkat is közöl a HungaroMet Zrt. a honlapján.

Azt írták: a www.met.hu honlap Agrometeorológia oldalán becslést adnak az előző napok időjárása alapján arra, hogy mennyi ideig lehetett vizes a levélfelület, és a legfrissebb előrejelzések szerint a következő napokban várhatóan mennyi ideig lesz az.

Hozzátették: a levélnedvesség-tartam (az angol nyelvű terminológiában: Leaf Wetness Duration) a növényvédelemben kulcsfontosságú információ, ugyanis a gombás megbetegedések kialakulásához a levél felületének (növény- és gombafajtánként) meghatározott ideig nedvesnek, vizesnek kell lennie. A leveleken megjelenő víz az időjáráson túl erősen függ a levélfelület nagyságától, a levelek formájától, összességében a növény fajtájától és fejlődési fázisától, de az állomány sűrűsége, magassága, termesztéstechnikája is jelentősen befolyásolja - jegyezték meg.

Azt írták, egyrészt közlik a párás, 90 százalékos páratartalomnál magasabb időszakok hosszát, amivel elsősorban a hulló csapadék nélküli, párás-ködös időszakokra adnak becslést. Mivel a gombabetegségek kialakulásához több napra van szükség, bemutatnak 1, 2, 3, 4, 5 és 10 napra összegzett párásidőszak-térképeket is.

Emellett becslést közölnek a vizeslevél-időszakokra is, azaz összegzik azokat az időszakokat, amikor a levél felülete az eső miatt vizes volt a hulló csapadék és a párolgás egyenlegének megvonása után. Külön közlik ezeket az értékeket a lágyszárú és fásszárú növénykultúrákra, hiszen egészen más ideig marad vizes egy sűrű búzatábla május végén, mint egy olyan gyümölcsös, amit a szél könnyen átjár - írták.

Közölnek előrejelzést is három napra előre arról, várhatóan mennyi ideig lesz vizes a növények levélzete.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!