Elkezdődött a III. Nemzetiségi Sporthétvége Gyulán

Belföld, 2024.03.22

A sporton keresztül egymás tiszteletét, szeretetét és a közösséget szeretnék szolgálni - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a harmadik alkalommal megrendezett Nemzetiségi Sporthétvégén pénteken, Gyulán.

Soltész Miklós köszöntötte a Békés vármegyei fürdővárosba legmesszebbről, Pécsről érkező horvát és német nemzetiségi iskolában tanuló diákokat; valamint a második legmesszebbről, Pilisvörösvárról érkező németeket.

Arra intette a diákokat, hogy ha a pályán "sokszor egymásba rúgnak is", utána mindig meg kell békélni. Elmondta továbbá, hogy jövőre Budapesten rendezik meg az eseményt.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), Gyula polgármestere köszöntőjében elmondta, az alaptörvény is kinyilvánítja, hogy "a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei, államalkotó tényezők, vállaljuk, hogy a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját ápoljuk és megóvjuk". A kultúra része a sport is; és a "sport kultúrájának elengedhetetlen eleme a tisztelet" - fogalmazott.

Megjegyezte, Gyulán 300 éve élnek együtt a magyarok, a németek és a románok.

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke elmondta, idén - az államtitkárság felkérésére - ők szervezték a sporthétvégét, amelyen 180 diák vesz részt. Szlovákok érkeztek Budapestről és Békéscsabáról; németek Pilisvörösvárról, Pécsről és a fővárosból; szerbek Budapestről; horvátok Pécsről, románok pedig Gyuláról, "a magyarországi román közösség szívéből". A fiúk futball-, a lányok röplabda-mérkőzésen vesznek részt.

Soltész Miklós pénteken Békéscsabán szlovák, Gyulán pedig román nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat adott át. A kormány 12 éve támogatja a legjobb tanulmányi eredményekkel rendelkező és a közösségért is tevékenykedő nemzetiségi diákok továbbtanulását. A nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat két éven át folyósítják. Szombaton pedig a gyulai Németvárosi Óvodában ad át újabb fejlesztési támogatást az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!