Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.03.21

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Európa nagy részén anticiklonális hatások érvényesülnek, emiatt nagyrészt napos, száraz az idő. Nagyobb mennyiségű csapadék a Fekete-tengerrel határos országokban fordul elő egy légörvény hatására. Skandináviától Franciaországig egy gyengülő front húzódik, amely jellemzően csak kisebb mennyiségű csapadékot okoz. A Brit-szigetek térségében szintén felhősebbre fordult az idő, onnan több helyről jelentenek esőt, záport, illetve utóbbi lokálisan még az Ibériai-félszigeten is előfordul. Európa keleti felén hajnalban - a felhős tájakat kivéve - még többfelé süllyed fagypont alá a hőmérséklet, miközben Délnyugat-Európába erőteljes délies áramlással meleg, szubtrópusi levegő áramlik.

A Kárpát-medencét is eléri a fent említett gyenge front, amely itthon is csak kis mennyiségű csapadékot okoz.


Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

----------------------------------------------------

Nyugat felől vastagabb felhők érkeznek, a nyugati határnál már előfordulhat kisebb eső, zápor. Éjszaka tovább folytatódik a felhőzet vastagodása, legkésőbb a Tiszántúlon is befelhősödik az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, ahogyan pénteken is, de ekkor nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén lehet kis mennyiségű csapadék. Mindeközben egyre szakadozottabbá, gomolyosabbá válik a felhőzet, amely késő délutántól jelentősen csökken. Pénteken az északnyugati szelet a Dunántúlon és a középső országrészben már több helyen kísérhetik élénk széllökések, majd estére mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 10 fok között várható, de főleg a Tiszántúlon még lehet talajmenti, sőt néhol gyenge légköri fagy is. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 14 és 19 fok között alakul, de az északkeleti tájakon ennél néhány fokkal hidegebb lehet az idő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!