Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.03.22

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Továbbra is kontinensünk döntő részének időjárását anticiklonális hatások határozzák meg, hiszen az Atlanti-óceántól Közép-Európán át egészen a Kelet-európai-síkság déli részéig anticiklon híd alakult ki. Ebbe csak egy okklúziós front "rondít" bele, ami hazánkban az éjszaka folyamán elszórtan okozott kisebb esőt, záporesőt. A magasnyomású területeken jellemzően napos az idő, csak éjjelente képződik helyenként pára, köd. Ugyanakkor Északnyugat-Európában egy ciklon okoz változékony és csapadékos időjárást. E légörvény előoldalán enyhébb léghullámok érkeznek szárazföldünk nyugati és középső tájaira, így arrafelé 20-25 fok közeli csúcsértéket is mérnek.

A ciklon hidegfrontja majd szombat késő délután, estefelé éri el hazánkat, amely mentén többfelé számíthatunk esőre, záporra, helyenként még az ég is megdörrenhet.


Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

-----------------------------------------------------

Pénteken tovább szakadozik, gomolyosodik, illetve nyugat felől csökken a felhőzet. Kisebb eső, záporeső előfordulhat főként az ország keleti, délkeleti felén. Éjszaka, illetve szombaton is változóan felhős időre számíthatunk csapadék nélkül. Majd szombaton késő délután, estefelé érkező hidegfront mentén többfelé várható eső, zápor, a Dunántúlon helyenként zivatar is kialakulhat. Szombaton nagy területen megélénkül, megerősödik előbb a délnyugati, késő délutántól az északnyugati szél. Utóbbit viharos lökések is kísérhetik északnyugaton és a Balaton térségében.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 8 fok között várható, de talajmenti fagy helyenként még továbbra is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton döntően 17 és 23 fok között alakul, északkeletről délnyugat felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!