Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.03.27

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


A Brit-szigetektől nyugatra örvénylik az a nagy kiterjedésű ciklon, amely Európa nyugati felének időjárását meghatározza. Sokfelé felhős, csapadékos, hűvösebb idő jellemző, Franciaország déli részén és Olaszországban jelentős, helyenként 60 mm-nél nagyobb csapadékmennyiséget is regisztráltak.

Közép- és Kelet-Európában még nagyrészt száraz, napos az idő anticiklonális hatásoknak köszönhetően. A fent említett ciklon kelet felé mozgó hidegfrontja előterében meleg, szubtrópusi eredetű léghullámok érkeznek dél felől a kontinens középső és délkeleti országaiba.

A hidegfront este a Kárpát-medencét is eléri, amely éjszaka többfelé okoz csapadékot, csütörtökön pedig több helyen lesz viharos a délnyugati szél.


Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

-------------------------------------------------------


Este délnyugat felől hidegfront vastagabb felhőzete érkezik, amely éjszaka északkelet felé vonul többfelé esőt, záport, helyenként zivatart okozva.

Csütörtökön délelőtt legkésőbb az északkeleti tájakat is elhagyja a front felhő- és csapadékrendszere, mögötte kisüt a nap, majd délnyugat felől a déli óráktól újból felhőzet-növekedés kezdődik. Ezzel együtt növekszik a csapadékhajlam, napközben kevesebb, estétől már több helyen valószínű - nagyobb eséllyel az ország északi felén - zápor, sőt egy-egy zivatar sem kizárt.

A délies szél gyakran lesz erős, csütörtökön már több helyen viharos.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!