Illegális bevándorlás - Petíciót nyújtottak be az önkormányzatok a szlovén kormány által tervezett menekültügyi központ ellen

Belföld, 2024.03.20

Petíciót nyújtottak be az észak-kelet szlovéniai Sredisce ob Dravi, Ormoz és Sveti Tomaz településeinek polgármesterei szerdán a szlovén kormány által tervezett menekültügyi központ létrehozása ellen a parlament petíciós bizottságának, az Emberi Jogi és Esélyegyenlőségi Bizottságnak, valamint Bostjan Poklukar belügyminiszternek.

Danijel Vrbnjak, Ormoz polgármestere elmondta: a három településnek összesen 5000 lakosa van, amelyek közül 3500-an írták alá a beadványt kevesebb, mint egy hét alatt.

A lakosok a médiából értesültek a kormány döntéséről - mondta Vrbnjak, hozzátéve, hogy "egyáltalán nem értenek egyet ezzel, és követelik, hogy a kormány vonja vissza a döntést".

A lakosok ellenzik, hogy menekültügyi központ létesüljön Sredisce ob Draviban - mondta Vrbnjak, megjegyezve, hogy tisztában vannak azzal, hogy Szlovéniának az uniós követelmények miatt be kell fogadnia bizonyos számú menedékkérőt, de szeretnének egy szélesebb körű vitát erről.

Sredisce ob Dravi idősebb lakossággal rendelkezik, akiket a biztonsági, gazdasági és szociális kérdések foglalkoztatnak - mondta Toni Jelovica, a település polgármestere.

Rámutatott: sok kérdés maradt megválaszolatlanul, többek között az is, hogy a migránsok szabadon mozoghatnak-e majd a településen.

Reményét fejezte ki, hogy Ljubljana megértést tanúsít, ellenkező esetben az önkormányzat közigazgatási vitát indít, amelyet polgári engedetlenség követhet.

A szlovén kormány még januárban döntött arról, hogy a megnövekedett migrációs nyomás miatt Horvátországgal közös határán, az Obrezje-Bregana határátkelőhely közelében regisztrációs központot létesít, hogy tehermentesítse a helyi rendőrkapitányságokat az adminisztrációs feladatok alól. Februárban pedig arról fogadott el határozatot, hogy az említett regisztrációs központ közelében, valamint a mintegy 130 kilométerrel északabbra fekvő Sredisce ob Dravi városban is menekültközpontot létesít legfeljebb három év időtartamra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!