Kedden megdőlt az országos melegrekord, de ez csak a kezdet

Belföld, 2024.07.09

Portálunk információja szerint július 9-én kedden megdőlt az országos melegrekord, ráadásul a forróság tovább fokozódik, rekordok sora dőlhet meg a héten.

Harmadfokú hőségriadó - Budapest Rekord meleg volt július 9-én Magyarországon, hiszen Baja városában egészen 38,1 Celsius fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. A keddi rekord egy 2011-es csúcsot adott át a múltnak, amelyet Pécsett mértek, akkor 37,9 fokot regisztráltak a meteorológusok.  

Szegeden "csak" 36,7 Celsius fok volt kedden, ami 0,5 fokkal kevesebb, mint amit az 1968-as rekord évben rögzítettek.  

A dél-alföldi időjárás kedvelők közösségi oldala szerint szerdától még tovább fokozódik a forróság, pénteken és szombaton akár 40 Celsius fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála, rekordok sora dőlhet meg.  

Jelentős lehűlésre egyelőre nem lehet számítani a jövő hét közepéig, akkor talán enyhülhet a forróság. Az előrejelzése szerint az éjszakák sem igazán hozhatnak felfrissülést, hiszen trópusi éjek sora valószínűsíthető, azaz 20 Celsius fokot meghaladó éjjeli minimumok várhatóak.  

Július 10-től tűzgyújtási tilalom van érvényben Budapesten és Pest vármegye egész területén. 

Az alábbi 6 vármegyében továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben: 

  • Bács-Kiskun
  • Csongrád – Csanád 
  • Baranya
  • Békés
  • Hajdú-Bihar
  • Jász-Nagykun-Szolnok 
A tűzgyújtási tilalom azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani az erdőkben, a tűzrakó helyeken és fásításokban, illetve az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon is.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!