Navracsics Tibor: Magyarország és Szlovénia együttműködik a regionális fejlesztésben

Belföld, 2024.03.23

(MTI) - Magyarország és Szlovénia együttműködik a területfejlesztés és a nemzetiségi közösségek támogatása területén, a cél az identitás megőrzése, a kulturális élet gazdagítása és a vállalkozások erősítése - közölte Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter Aleksander Jevsek szlovén kohéziós és területfejlesztési miniszterrel közösen tartott pénteki sümegi sajtótájékoztatóján.

Navracsics Tibor elmondta, hogy a sajtótájékoztatót megelőző egyeztetésen a két ország közötti programok eredményeiről, a regionális fejlesztés területén való együttműködésről és a nemzetiségi közösségek támogatásáról tárgyaltak.

A tárcavezető arról beszélt, hogy egyebek mellett a muravidéki magyar és a rábavidéki szlovén közösséget érintő támogatási programokról egyeztettek két egymásba fonódó program - Muraba Európai Területi Társulás, Interreg - mentén. Mind a két esetben helyi beruházások támogatásáról van szó, a két kormány a másik ország területén élő nemzetiségi közösségeket segíti - közölte.

Elmondta, folytatni kívánják ezeket a programokat, amelyek részben uniós forrásból, részben a két kormány támogatásából valósulnak meg.

Tárgyaltak ezen kívül a két ország együttműködési lehetőségeiről a regionális fejlesztés területén. A két ország között szakmai konzultáció indul a fejlesztéspolitika keretrendszerének kialakításáról és a jövőre vonatkozó tervek összehangolásáról - tette hozzá.

A két miniszter egyeztetett a nemzetiségi közösségek önkormányzati rendszerével kapcsolatos kérdésekről is. Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy Magyarország nagyra értékeli Szlovénia támogató nemzetiségi politikáját, és igyekszik segíteni minden fejlesztési lehetőséget a szlovén közösség számára.

Aleksander Jevsek a legfontosabb célnak a határ menti térségben élő lakosság és a fiatalok megtartását nevezte, ennek érdekében nélkülözhetetlennek nevezte a munkahelyteremtést és a turizmus fejlesztését. Szlovénia és Magyarország egy-egy millió eurót fordít a projektek megvalósítására - ismertette.

Rámutatott: nagyon fontos a két ország közti együttműködés a turizmus, a gazdaság és a kultúra területén.

Kiemelten fontosnak nevezte a regionális fejlesztést és a kohéziót és az ezt támogató Interreg programot, amelyet közlése szerint a jövőben is folytatni kívánnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!