OGY - Krónika 1. rész (megemlékezés, napirend előtt: választás, költségvetés, Göd)

Belföld, 2024.03.19

A Magyarország náci megszállását követő tragikus eseményekre emlékezett kedden az Országgyűlés. Napirend előtt szó volt az önkormányzati választásokról, a költségvetésről és a gödi akkumulátorgyárról.



Megemlékezés



Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke elmondta, nyolcvan évvel ezelőtt, 1944-ben, március 19-én a német haderő megszállta Magyarországot, és ezzel 46 évre elveszett az ország önrendelkezése. Magyarország nem volt többé szabad és független állam, ahogy egy évvel később sem, amikor a német fennhatóságot a szovjet katonai megszállás váltotta fel - tette hozzá.

Közölte, 1944. március 19-e a magyar történelem gyásznapja azért is, mert ezután vette igazán kezdetét a holokauszt a magyarországi zsidóság számára. 437 ezer magyarországi zsidót deportáltak, többségüket a hírhedt auschwitzi koncentrációs táborba - emlékeztetett.

Az Országgyűlés kegyelettel emlékezik meg azokról, akik Magyarország német megszállásának következtében meghurcoltattak, életüket veszítették. Tisztelettel hajt fejet azok előtt, akik fegyverrel fordultak szembe a megszállókkal - mondta Lezsák Sándor.



LMP: a város érdekeit képviselő főpolgármester-jelölt kell



Bakos Bernadett (LMP) a júniusi önkormányzati választásokkal kapcsolatban "Zs kategóriás akciófilmnek" minősítette a fővárosi politikát. Szerinte Budapest nem a nemzet fővárosa, hanem a szellemi polgárháború színtere, és a két politikai oldalnak esze ágában sincs változtatni a helyzeten, közben a város alig fejlődik, kifosztják.

Közölte, az LMP ezzel szeretne szakítani, olyan főpolgármester-jelöltet keresett, akiről tudja, számára a város érdekei előrébb valók, mint a pártpolitikai csatározás. Ezért kérte fel az LMP Vitézy Dávidot főpolgármester-jelöltnek - tette hozzá.

Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az emléknap kapcsán elmondta, a nyolcvan évvel ezelőtt történtek felhívják a figyelmet arra, milyen fontos a magyar szuverenitás védelme, a nemzetközi konfliktusokból történő kimaradás, a nemzeti kisebbségek védelme.

Közölte azt is, a kormánynak van dolga Budapesttel, változásra és olyan városvezetésre van szükség, amely a várost felvirágoztatja és a kormánnyal konstruktívan együtt tud működni. Budapest többet érdemel, mint a fővárost csődbe vivő és kampányfinanszírozási botrányba került, Karácsony Gergely vezette jelenlegi városvezetés - mondta.



Párbeszéd: a költségvetés túlköltekezik



Mellár Tamás (Párbeszéd) arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetés idén februárra 1758 milliárd forint hiányt termelt, ami az éves hiánycél mintegy kétharmada. Ezt a költségvetés összeomlásának tartotta és azzal magyarázta, hogy választási év van, és a kormánypártok ilyenkor általában költekeznek. Másik okként azt jelölte meg, hogy az idei GDP-ből hiányzik 5500 milliárd forint, a bevételek nem érkeznek meg, ezért is nő a hiány.

Bírálta a kormányt, amiért túl korán, már tavaly májusban benyújtotta az idei költségvetést, és akkor még nem lehetett megmondani, idén mekkora lesz a GDP. Szólt arról is, hogy az elmúlt években sem teljesültek a költségvetési célok, a kormány rendszeresen túlköltekezik.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a képviselő kissé drámai helyzetet festett a költségvetés helyzetéről, az nem omlott össze, annak egyensúlya és finanszírozása fenntartható. A kormány arra törekszik, hogy fegyelmezett gazdálkodással a választási évben is biztosítsa a költségvetés egyensúlyát - jelentette ki.

Közölte, a 2023-as év nem úgy sikerült, ahogy tervezték, de 2024-ben újra növekedés lesz Magyarországon. Kitért arra is, hogy az elmúlt években a válságok alatt a kormány nem azt a politikát követte, amit a baloldali kormányok, nem alkalmazott megszorításokat, fenntartotta egyebek mellett a családtámogatásokat, a rezsitámogatást.



Mi Hazánk: a Fidesz gazdaságpolitikájának állatorvosi lova a gödi akkumulátorgyár



Dúró Dóra (Mi Hazánk) közölte, a Fidesz gazdaságpolitikájának állatorvosi lova a gödi akkumulátorgyár: környezetszennyezés, 88 tonna magzatkárosító anyag a levegőben, hatósági mulasztások, vendégmunkások, politikai mellébeszélés és 150 milliárd forintos magyar adófizetői támogatás, cserébe alacsony hozzáadott érték. Felhívta arra a figyelmet, hogy a 88 tonna káros anyagról az adatok megtalálhatók az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben is, azaz az állam által hitelesített adatokról van szó.

A kormány ugyan megemelte a büntetési tételeket, de ha a megemelt bírságot 1500-szor kivetik, az akkor sem éri el az állami támogatás mértékét - mondta.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy a szennyező anyagokkal kapcsolatban a polgármester feljelentést tett, ki fog derülni az igazság. Jelezte, a kormány határozott elvárása, hogy minden beruházó tartsa be a legszigorúbb környezetvédelmi és munkavédelmi szabályokat.

Kitért arra is, hogy a kormány zöldenergiával foglalkozó online párbeszédet indított. Szólt arról, hogy a felülvizsgálat alatt álló nemzeti energia- és klímatervben megváltoztatják az ország 2030-as céljait, a károsanyag-kibocsátás csökkentését 40 helyett 50 százalékra növelik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!