OGY - Krónika 10. rész (azonnali kérdések, napirend után)

Belföld, 2024.03.25

A Lánchíd felújításának korrupciógyanús ügyleteiről és a "dollárbaloldal" támogatásáról is szóltak az azonnali kérdések hétfőn a parlamentben, majd napirend utáni felszólalásokkal zárult az ülés.



Fidesz: a Lánchidat is csak a korrupciós pénz megszerzése miatt újította fel a baloldal?


Dunai Mónika (Fidesz) úgy fogalmazott: Karácsony Gergely főpolgármester mára Budapest "főkáoszmesterévé" vált.

Felszólalásában a Lánchíd kivitelezésénél felmerülő korrupciógyanús ügyekről szólva azt mondta: a kivitelezést végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott Vig Mór, a praxisától eltiltott jogász cégéhez, amelyből 900 millió forintot továbbutaltak a jogász saját számláira, majd kisvártatva készpénzben felvették.

Azt kérdezte: a Lánchidat is csak a korrupciós pénz megszerzése miatt újította fel a baloldali városvezetés?

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára válaszában azt mondta: bár a főpolgármester Karácsony Gergely, "a kassza kulcsát Gyurcsány Ferenc tartja a kezében", és a főváros kifizetőhellyé vált.

Eltüntettek 214 milliárd forintot, ami a korábbi városvezetés megtakarításából maradt - folytatta. A főváros számlája most négymilliárdos mínuszban van, 154 milliárd forintos adósságállománnyal. A két évvel ezelőtti 110 milliárd forint helyett most nem rendelkezik állampapírokkal, szállítói tartozásuk 22,2 milliárd forint, a BKV-t pedig 50 milliárd forinttal adósították el - sorolta.

A Lánchídról elmondta: eredetileg 35 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyből az alagutat és a Széchenyi teret is felújították volna, ehelyett ezek elmaradtak, és a beruházás ötmilliárd forinttal drágább lett.


KDNP: tisztázni kell, kik állnak egymással szemben


Nacsa Lőrinc (KDNP) azt mondta: a kampányidőszak előtt tisztázni kell, hogy kik állnak egymással szemben, és mit képviselnek. A DK, a Jobbik, az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd és az LMP több milliárd forintnyi dollárt kapott a kampányukba, amelyet egy kiszivárgott videóban az Amnesty International be is ismert, holott korábban adományládikákról és mikoradományokról beszéltek.

Míg a kormánypártok a nemzeti érdeket képviselik, a baloldal a külföldi megrendeléshez illeszkedik, jöjjön az Washingtonból, Brüsszelből, vagy bárhonnan máshonnan - emelte ki azt kérdezve, hogy a választások közeledtével fognak-e feltűnni további dollárok a "dollárbaloldal" kampányában?

Soltész Miklós államtitkár válaszában megerősítette, hogy az elmúlt években Magyarország rendszerváltozás utáni legnagyobb pártfinanszírozási botránya történt.

Jó lenne, ha nyilatkoznának arról, hogy ha már elfogadtak pénzt, kik a külföldi megrendelők, mire használták fel a pénzeket, és mit vártak el tőlük cserébe. Ugyanis a baloldalon támogatják a háborúpárti "őrületet" a világban, támadják a nemzeti keresztény értékeket, a családokat, és támogatják a bevándorlást - mondta, hozzátéve, hogy erről nem fognak lemondani most sem.


Napirend után



Ovádi Péter (Fidesz) napirend utáni felszólalásában a felelős állattartás fontosságáról beszélt és az ezért indított programokról számolt be.

Frakciótársa, Tasó László a kormánynak a magyar vidék megmaradása érdekében tett lépéseit ismertette, kiemelve a Hajdú-Bihar vármegyei beruházásokat, különösen az infrastruktúra-fejlesztéseket.

Varga Zoltán a DK padsoraiból arról beszélt, Debrecen fideszes vezetése tönkreteszi Szepes városrészt, becsapva a történelmi városrész polgárait. Papp Lászlónak megítélése szerint nem számítanak a város lakói, csak az, hogy kiszolgálja a kínai nagytőke igényeit és megfeleljen a Karmelita kolostorból érkező utasításoknak.

A szintén DK-s Hegedüs Andrea a miskolci vízmű fejlesztésének, karbantartásának elmaradásáról beszélt, amellyel a kormány rákényszerítette az önkormányzatot a víziközmű átadására.

Frakciótársa, Földi Judit azt mondta: "gyermekeink nincsenek biztonságban", mert a kormány csak plakátokon védi meg őket, mivel évek óta újabb és újabb pedofil ügyek látnak napvilágot, miközben a rendszer segíti az ilyen ügyek eltussolását.

Pártja "vendégmunkás-import" elleni országjárásáról szólt Z. Kárpát Dániel (Jobbik), kifogásolva, hogy az e tárgyban feltett kérdéseikre nem adnak érdemi választ az érintett cégek. Hangsúlyozta: a külföldiek letörik a magyarországi béreket, ha itt maradnak, megváltoztatják az ország kulturális képét.

Sebők Éva (Momentum) "a fideszes városvezetéssel megvert" Orosháza megnyert, de eredménytelenül zárult pályázatairól beszélt, azt vetve fel, ezek után miért indítja a korábbi városvezető csapatot a kormánypárt a júniusi önkormányzati választáson.


Az elnöklő Lezsák Sándor az ülést bezárva azt közölte: a parlament következő ülésére várhatóan április 8-án kerül sor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!