OGY - Krónika 2. rész (magyar-vietnámi együttműködés, magyar-török együttműködés)

Belföld, 2024.03.20

A magyar és a vietnámi kormány között a nemzetközi és szervezett bűnözés elleni küzdelemben és megelőzésben való együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta szerdai munkáját az Országgyűlés, majd áttértek a magyar és a török kormány között a polgári veszélyhelyzetek terén folytatott együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájára.



Kormány: hatékonyabb bűnüldözési eszköztár kell


A magyar és a vietnámi kormány között a nemzetközi és szervezett bűnözés elleni küzdelemben és megelőzésben való együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában mondott expozéban Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy a két ország között eddig egy 1998-as megállapodás szabályozta a bűnözés elleni együttműködést.

A nemzetközi bűnözésben bekövetkezett változásokra válaszul hatékonyabb bűnüldözési eszköztár szükséges - szögezte le.

Szavai szerint az új megállapodás kitér a kiberbűnözésre, a terrorizmusra és annak finanszírozására, a kábítószerek illegális tartására és szállítására is.

A megállapodás jól illeszkedik a magyar-vietnámi kapcsolatok rendszerébe, azok további fejlődését egyértelműen szolgálja - közölte.


Fidesz: szükséges az új bűnüldözési megállapodás


Tilki Attila, a Fidesz vezérszónoka elmondta, a világ biztonságpolitikai helyzete hatalmas változáson ment át az utóbbi években, ezért érdemes felülvizsgálni a nemzetközi bűnüldözési együttműködéseket is.

Elmondása szerint a Vietnámmal kötendő új megállapodás fő területei a szervezett és a kiberbűnözés elleni harc, a terrorizmus és finanszírozásának megállítása, valamint a kábítószerekkel való visszaélés megakadályozása.

Kiemelt közös feladatként szólt az emberkereskedelem és az illegális migráció, továbbá a gyermekek szexuális kizsákmányolásának megakadályozásáról.

Beszámolt arról is, hogy hamarosan megszülethet a magyarországi munkavállalási lehetőségek jövő évi nyitva tartásához szükséges visszafogadási egyezmény, a minősített adatok kezelése, cseréje, továbbá a bűnügyi együttműködés fokozásához szükséges, Vietnámmal kötendő megállapodások szövege is.


Az MSZP egyetért a javaslattal


Harangozó Tamás (MSZP) rövid felszólalásában a szocialista képviselőcsoport támogatásáról biztosította a javaslatot.


A KDNP is támogatja a javaslatot


Hollik István (KDNP) közölte, a KDNP is igennel szavaz a javaslatra.


Jobbik: a tervezet szélesebb körű bűnüldözési együttműködést biztosít


Sas Zoltán (Jobbik) elmondása szerint a jelenlegi tervezet a kor kihívásainak megfelelően sokkal szélesebb körű bűnüldözési együttműködést tesz lehetővé.


Mi Hazánk: a magyar kormány hosszú távon lakosságcserére készül


Novák Előd (Mi Hazánk), a vietnámi vendégmunkások számának növekedésétől tartva, figyelmeztetett arra, hogy a Stipendium Hungaricum nemzetközi ösztöndíjprogram keretében 200 vietnámi diák tanul Magyarországon, miközben 7000-re nőtt a hazánkban hivatalosan munkát vállaló vietnámiak száma.

Ez még csak a kezdet, hiszen a magyar kormány hosszú távú célja egyfajta lakosságcsere vendégmunkások behozatalával - hangsúlyozta.

Novák Előd kitért arra, hogy az eddiginél többféle bűncselekményre is kiterjed az egyezmény, erre véleménye szerint a vietnámi vendégmunkások miatt lehet szükség.

A Mi Hazánk szerint ezzel szemben az "efféle eltérő kultúrájúakra" nincs szükség - közölte.


Képviselői hozzászólások


Tilki Attila (Fidesz) hozzászólásában emlékeztetett: a Stipendium Hungaricum program keretében számos olyan hallgató tanul Magyarországon, akik később hazánk számára is fontosak lehetnek.

Novák Előd (Mi Hazánk) hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy pártja külkapcsolatai nem a bevándorlást, hanem a gazdasági kapcsolatok fejlesztését célozzák.


Zárszó


Rétvári Bence zárszavában kiemelte: három évtized alatt a világban sok minden megváltozott, így a bűnözés is, ezért fontos a hasonló megállapodásokat időnként felülvizsgálni és a távoli országokkal is együttműködésre törekedni.

Szólt arról is, hogy álláspontja szerint Novák Előd politikai karrierjének fontos része a jogszabályok kommunikációs célú sorozatos megsértése, ezért a Mi Hazánk képviselője senkit nem oktathat ki a törvényes viselkedésből.

Emlékeztetett ugyanakkor arra is: Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa.


Magyar-török kormány polgári veszélyhelyzetek terén folytatott együttműködése


Kormány: erősíti az együttműködést a megállapodás


Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a magyar és a török kormány között a polgári veszélyhelyzetek terén folytatott együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatról szólva hangsúlyozta: Magyarországnak Törökország fontos nemzetközi partner, és a megállapodással a két ország kölcsönösen garantálja a határon átnyúló polgári veszélyhelyzetek esetében az együttműködést.

A természeti és civilizációs katasztrófák elleni védelemmel kapcsolatos együttműködést korábban egy 1996-ban aláírt egyezmény biztosította, amelyet időszerű volt korszerűsíteni. Az új megállapodással lehetővé válik a polgári veszélyhelyzeteknél folytatott együttműködés erősítése - tette hozzá méltatva a magyar mentőcsapatok munkáját a tavalyi törökországi földrengésnél.

Az államtitkár szerint a megállapodás jól illeszkedik a magyar-török kapcsolatok rendszerébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!