OGY - Krónika 4. rész (belügyi feladatellátás)

Belföld, 2024.03.20

Lezárta a belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját szerdán az Országgyűlés.



A Fidesz szerint a hatékonyságot növelik a javaslatok


Simon Miklós (Fidesz) elmondta, a 26 jogszabályt módosító törvényjavaslatot a hatékonyság növelése indokolja. Kiemelte a rendészeti törvények módosítását, amelyet a tagállamok bűnüldöző szervei közötti információcserét szabályozó új uniós irányelvvel indokolt. Értékelése szerint az új szabályok hatékonyabb és a mai kor elvárásainak jobban megfelelő keretbe helyezik az információcserét.

Elmondta, a törvénymódosítással lehetőség nyílna arra, hogy az idegenrendészeti hatóság szélesebb körű adatkezelési jogosultságot kapjon az európai határregisztrációs rendszerben.

Beszámolt arról is, hogy szigorodnak a befektetői vízumra, a nemzeti érdekből kiadott tartózkodási engedélyre és tartózkodási kártyára vonatkozó szabályok. A hatékonyság növelésével magyarázta azt az új szabályt is, hogy a jövőben a szabálysértési elzárással büntethető szabálysértések esetén is alkalmazhatóvá válna az arcképprofil-nyilvántartás és az arcképelemzési technológia.



Az MSZP még egyeztet a törvényjavaslatról



Harangozó Tamás (MSZP) elmondta, a törvényjavaslat fele arról szól, hogy az előzőleg benyújtott össze-vissza salátatörvények hibáit kijavítsák. Hozzátette ugyanakkor: a javaslatban számos olyan pont van, amelyet ellenzékből is meg lehetne szavazni, mert jobbítja, egyszerűsíti az emberek életét, például az EESZT-re, az orvosi igazolásra vonatkozó rendelkezések.

Úgy folytatta, az oktatás, az egészségügy és a személyes adatok védelme esetében is van azonban több olyan szabály, amelyet "nem lehet csípőből" támogatni. Elmondta, bűnüldözési szempontból érthető az arcképekkel kapcsolatos módosítás, de nem biztos, hogy az átmenne a szükségesség-arányosság teszten. Jelezte, több kérdésről is egyeztetnek még a szakmai szervezetekkel, azt követően alakítják ki az álláspontjukat.



A KDNP támogatja a törvényjavaslatot



Hollik István (KDNP) a turizmussal összefüggő módosítások között említette, hogy a jövőben a rendőrség közvetlen adatkapcsolat útján megismerheti a szálláshely-szolgáltatók által a vendéginformációs zárt adatbázisban (VIZA) rögzített adatokat. Szerinte Magyarország most is kedvelt turisztikai célpont, ennek egyik oka, hogy biztonságos országról van szó, ezt fejleszti tovább a módosító javaslat.

Elmondta, szigorítják a vendégbefektetői vízumra vonatkozó szabályokat, lehetővé tennék, a vízum visszavonását, ha az érintett nem hajtja végre a befektetéseket, illetve az egyéb kötelezettségvállalásokat.

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos javaslataként jellemezte azt a módosítást, hogy megkönnyítik a harmadik országból érkező és tényleges filmkészítési tevékenységet végző szakemberek Magyarországon történő tartózkodását.

Jelezte, a törvényjavaslatban megerősítik a kormánypártok azt is, hogy a pedagógusbéremelést fontosnak tartják és végrehajtják, holott a baloldali pártok Brüsszelben ma is azért dolgoznak, hogy az uniós források ne érkezzenek meg.


Mi Hazánk: a kormány nem védi meg a nemzeti szuverenitást



Novák Előd (Mi Hazánk) értékelése szerint a törvényjavaslatból kiderül, hogy a kormány nem védi meg a nemzeti szuverenitást, és az EU egyre több hatáskört elvon Magyarországtól. Hozzátette: az orvoshiányt és a várólistákat nem a különlegesnek minősülő egészségügyi adatok felhalmozása, vagy egy központi időpontfoglaló rendszer felállítása fogja megoldani.

Aggasztónak nevezte, hogy a kormány egyre jobban digitalizál mindent, miközben a magyar emberek egy jelentős részének továbbra sincs internethozzáférése. Szerinte a korábban elfogadott törvények alacsony minőségét mutatja az előterjesztés, mivel abban nagy számban előfordulnak jogtechnikai pontosítások.

Kifogásolta azt is, hogy a jogharmonizáció miatt a jövőben csak a legcsekélyebb súlyú bűncselekmények esetében lesz lehetősége Magyarországnak bűnügyi információk átadását megtagadni; a kormány asszisztál az európai egyesült államok megvalósításához.

Kérdéseket tett fel a nyáron induló központi időpontfoglaló rendszerről is: ha a Honvédkórházba akarunk időpontot foglalni, de nincs hely, akkor majd a diszpécser leküld minket Szolnokra? Azt is tudakolta, mennyire indokolt szabálysértések esetén arcképprofil-nyilvántartást igénybe venni, illetve az ezzel kapcsolatos visszaéléseket ki fogja ellenőrizni.

Az elnöklő Jakab István az általános vitát lezárta.



Zárszó



Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a javaslatok növelik Magyarország biztonságát, egyszerűsítik a családok életét, az idegenrendészeti javaslatok tovább szigorítják az EU eddig is legszigorúbb idegenrendészeti törvényét.

Novák Elődnek válaszolva azt mondta, némi disszonanciát érzett amiatt, hogy a képviselő az emberek személyes adataiért aggódik, miközben sokszor idézi a Kurucinfót, amelynek szokása valakinek a nevét, lakcímét nyilvánosságra hozni, ha az nem szimpatikus a szerkesztőségnek.

A járóbeteg-ellátásokban júniustól bevezetett új időpontfoglalással összefüggésben azt mondta, a telefonra letöltött Egészségablak alkalmazáson keresztül látni fogják az emberek a foglalt időpontokat, amelyeket ott le is lehet mondani. Hozzátette: ügyfélkapus felhatalmazással az érintett a gyermekének, illetve a szüleinek is foglalhat időpontot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!