Orbán Viktor: az EP-választás döntő kérdése az lesz, ki békepárti, és ki háborúpárti - (2. rész)

Belföld, 2024.03.22

Az ukrán gabona kérdéséről szólva Orbán Viktor kiemelte: Magyarország nem az elszigetelődést, hanem a kereskedelmet, a beruházást, a gazdasági együttműködést támogatja, most mégis ellenzi az ukrán gabona behozatalát Európába. Azzal indokolt: az EU rendkívül bürokratikus és szigorú szabályokat állít fel az európai gazdák számára, míg Ukrajnában ilyen szabályok nincsenek, és ez óriási versenyelőny számukra.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdák eddig terményeik nagy részét el tudták adni Nyugat-Európában. Hat-hét olyan ország van Európában, amelyik több élelmiszert állít elő, mint amennyit elfogyaszt, ennek a hat-hét országnak a gondjáról van szó, köztük Magyarországéról - közölte a miniszterelnök.

Hozzátette: most bejön az olcsó ukrán termék, a nyugat-európai vevő az olcsóbb ukrán terméket veszi meg, a magyarét nem. Óriási erőfeszítéseket teszünk, hogyan tudnánk a következő évi betakarításig ezeket a készleteket elhelyezni - mutatott rá, jelezve: Brüsszel ugyanakkor "süket" erre a dologra, háborús lázban ég, számára fontosabb Ukrajna, mint az európai gazdák.

Ennél sokkal értelmesebb lenne, ha nem engednék be az Ukrajnából érkező gabonát, vagy ha ugyanolyan könnyű szabályokat alkalmazunk a mi gazdáinkra, mint az ukránokra - vetette fel.

A miniszterelnök arról is beszélt: az Európai Uniót azért hoztuk létre, mert azt akartuk, hogy béke legyen és jólét, ehelyett azonban "háború van és rosszlét" van.

Brüsszel menetel bele a háborúba, és a gazdaság nem jólétet ad, hanem egyre több társadalmi csoportnak - így a gazdáknak - okoz inkább nehézséget - tette hozzá.

Úgy értékelt: az emberek érzése alapvetően negatív a brüsszeli bürokraták iránt. Nem az Európai Unió iránt, mert azt a gondolatot, hogy működjünk együtt, mindenki támogatja, a baj a brüsszeli bürokratákkal van - közölte Orbán Viktor.

A miniszterelnököt azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy mi a Fidesz terve Budapesttel, miután a Fidesz budapesti választmánya Szentkirályi Alexandrát javasolta főpolgármester-jelöltnek.

Orbán Viktor azt mondta: a főváros vezetése mögötti világból ki kell tenni a Gyurcsány-féle embereket. Hangsúlyozta: azok, akik tönkretették az országot 2010 előtt, mind ott ügyködnek a fővárosban, és ugyanazt a politikát csinálják, mint amit a kormányzásuk alatt.

Akik csődbe vitték Magyarországot, azok most épp oda viszik a fővárost is, ezért üres a kassza, holott Budapest Magyarország leggazdagabb városa - mutatott rá.

A kormányfő azt reméli, hogy a júniusi önkormányzati választáson olyan főpolgármestert választanak majd, aki gátat vet ennek. Ha ez nem történik meg, akkor elfolyik, elvész Budapest minden erőforrása, és bekövetkezik a csőd, amelyhez nagyon közel van már a város - értékelt Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: fontos Budapest, és szívesen foglalkozik a budapestiek számára fontos kérdésekkel, de ma a budapestiek számára sincs fontosabb kérdés annál, minthogy el tudja-e érni a magyar baloldal azt, hogy az óvónőknek és a pedagógusoknak adott magas fizetés egy részét Brüsszel elvonja. Ma ez a csata zajlik, és Budapest számára sincs fontosabb kérdés, mint az, hogy szuverén legyen a magyar kormány, és ne jöjjenek olyan emberek Brüsszelbe, akik a magyar emberek ellen dolgoznak - mondta.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!