Választás 2022 - Orbán: Gyurcsány és Bajnai akar visszatérni (3. rész)

Választás 2022, 2022.02.13

Közölte, mivel az EU külpolitikáját nem tudják megváltoztatni, kidolgoztak egy magyar modellt: az ország NATO- és EU-tag, közben kiegyensúlyozott politikai viszonyt, gazdasági kapcsolatokat ápol Oroszországgal.

Orbán Viktor évértékelő beszéde A közelmúltbeli moszkvai látogatását békemissziónak nevezte, mert szerinte a befagyott kapcsolatok jegét fel kell törni és utat kell nyitni a tárgyalásoknak. "Magyarországnak nincs atommeghajtású jégtörő hajója, de csákányunk azért van és néha egy repedés is elég, hogy felszínre törjön a józan ész" - fogalmazott.

Az ország biztonságáról szólva azt mondta, mindig megfelelő szélességű és mélységű területnek kell lennie Magyarország és Oroszország között. Ukrajna függetlensége és életképessége közvetlen magyar érdek - jelentette ki.

Orbán Viktor szólt arról is: Magyarország támogatja az európai katonai képességek és a közös véderő kialakítását.

Ezzel hozta összefüggésbe a modern magyar hadsereg felépítésének elkezdését. Jelezte, a most kézhez kapott fegyverpénz jól kifejezi a társadalom megbecsülését a katonák felé, de önmagában nem elég, sok munka van még.

Szükség van saját nemzeti hadseregre, mert egyetlen szövetségesünk sem fogja a bőrét vásárra vinni Magyarországért a magyarok helyett - hangoztatta. "Clint Eastwoodtól tudjuk, ha fegyver van a közelben, jobb, ha a mi kezünkben van" - mondta.

Orbán Viktor beszélt arról is, ha a baloldal kormányoz, nincs pénz. "Mindig ez a nóta vége" - jegyezte meg.

A kormányfő elmondta, ma sokezer milliárdnyi fejlesztés fut, a szegények száma és a szegénység mértéke csökken, a középosztály pedig erősödik, a minimálbér magasabb, mint az átlagbér volt a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején.

Van pénz és ha folytathatjuk a kormányzást lesz is - fogalmazott. Példaként említette, hogy a vidékfejlesztésre háromszor annyit költenek, mint eddig.

Közölte, a munkaalapú gazdaságban a pénz a munkából lesz, az adók alacsonyak, a jövedelmek nőnek, az emberek vásárolnak és befektetnek, megéri dolgozni.

Orbán Viktor szerint már "tust is húzathatnánk", ha nem horpasztotta volna be az európai gazdaságok oldalát az infláció. Ismertetése szerint az Egyesült Államokban negyvenéves csúcson, 7,5 százalékon van az infláció és vannak unió országok, ahol 10 százalék felett jár. Magyarországon is ez lenne a helyzet, ha a kormány nem védené folyamatosan a családokat - mondta.

Elmondta a kormány nem nézte tétlenül "az árak vágtatását", bevezette "a négy stop politikáját", azaz az üzemanyagárstop mellett a rezsistopot, a kamatstopot és az élelmiszerárstopot.

Hozzátette: az Európai Unióban az áram ára Magyarországon a legalacsonyabb, a gáz ára pedig a harmadik legalacsonyabb. A rezsicsökkentés működik, éppen most veszi át azt Magyarországtól Franciaország és Spanyolország - közölte.

Hangsúlyozta: az üzemanyag ára Magyarországon az ötödik legalacsonyabb Európában. Ma 480 forintot fizetünk, árstop nélkül jóval 500 forint felett járnánk - fogalmazott, úgy értékelve, hogy az árstop ezen a területen is bevált, ezért további 3 hónappal meghosszabbítják.

A kamatstop megvédi a lakás-jelzáloghitellel rendelkező családokat, az élelmiszerárstop pedig mindenkinek, de leginkább a kispénzű embereknek segít - mondta.

Orbán Viktor kiemelte: a családtámogatásokat meg fogják őrizni, sőt, kibővítik azokat. "Nem teszünk le arról, hogy a gyermekvállalás pénzügyi nehézség helyett inkább kedvező anyagi helyzetet teremtsen. Lesz gyerek, lesz pénz és megvédjük a családokat. Erre van az előre" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök a koronavírus-járványról szólva azt mondta, az Magyarországot sem kímélte, "de mi legalább az elsők között ébredtünk".

Európában elsőként Magyarországon alakult meg az operatív törzs, Magyarország az elsők között szerzett be lélegeztetőgépeket és készítette fel a kórházakat a koronavírusos betegek fogadására, az elsők között "szereztük be a szükséges vakcinákat" és "oltottuk be az emberek több mint felét" és "elsők között indítottuk újra az országot" - sorolta.

Mindeközben a kormány "rendbe tette" az orvosok bérét, felszámolta a hálapénzt, elválasztotta a magán és állami ellátást - mondta, megjegyezve, mindezt a Magyar Orvosi Kamarával kötött megállapodás alapján "békében, egyetértésben".

Orbán Viktor beszélt az egészségipar fejlesztéséről is, amelynek köszönhetően "ma már mi gyártjuk azt, amire szükségünk van vagy lehet egy újabb járvány idején" - mondta, példaként említve a maszkokat, a lélegeztetőgépeket és a gyógyászati segédeszközöket.

Kiemelte a Debrecenben épülő vakcinagyárat, amely 2022 végén már munkába állhat. "Garantáljuk, hogy a magyar egészségügy és gyógyszeripar, ha szükség lesz rá, teljes fegyverzetben fogadja majd az újabb járványokat" - hangoztatta a kormányfő.

A migránsválságról szólva Orbán Viktor elmondta: naponta több százan próbálnak erőszakkal Magyarország területére lépni: tavaly összesen 122 ezren, idén januárban pedig már több mint 12 ezren.

Hozzátette: Magyarország eddig több mint 600 milliárd forintot költött a határok megvédésére.

Azt is mondta: a határvédelem állandó készenlétet, szívósságot és kitartást követel. Nehéz munka, ráadásul "hátul is kell lennie a szemünknek, mert Brüsszel felől sem lehetünk nyugodtak. Ott gyülekeznek Soros György ügynökei (...), a nemzetállamokat ellenségnek, de legalábbis meghaladandó maradványnak tekintő írástudók, szakértők és tanácsadók siserehada és persze a mindenben, így a migrációban is pénzt szimatoló globális tőke farkasai", akik mind azon dolgoznak, hogy a migrációt mint "megállíthatatlan történelmi szükségszerűséget" fogadtassák el - vélekedett, megjegyezve, van ország, ahol már sikerrel is jártak.

Kattintson a folytatásért!
(MTI)

Galériánk

Orbán Viktor évértékelő beszéde Orbán Viktor évértékelő beszéde Orbán Viktor évértékelő beszéde Orbán Viktor évértékelő beszéde Orbán Viktor évértékelő beszéde Orbán Viktor évértékelő beszéde
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!