470-es világbajnokság - Gyapjasék az utolsó kvótáért - ELŐZETES

Sport, 2021.03.05

A vitorlázó 470-es hajóosztály utolsó olimpiai helyéért száll harcba hétfőtől a portugáliai Vilamourában sorra kerülő világbajnokságon a Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor testvérpár.

A Spartacus Vitorlás Egylet kettőse már hónapok óta a helyszínen készül, a héten a vb előversenyén is rajthoz állt, és új hajójukkal a második helyen végeztek.

A Repülőhollandiban 13-szoros világbajnok Majthényi Szabolcs, Gyapjasék edzője a magyar szövetség honlapjának elmondta, várhatóan hat nemzet esélyes a kvótára. A junior vb-bronzérmes magyar páros helyzetét nehezíti, hogy az ellenfelek közül a németek, az izraeliek és az osztrákok is két hajóval indulnak, így segíthetik egymást verseny közben. Gyapjasék a 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságon - bár jól kezdtek, futamgyőzelmet is arattak - a 21. helyen végeztek. A vb-n négy kvótát osztottak, a magyarok a hatodikok lettek a nem kvótások között.

A 470-es osztály ebben a formában - férfi és női párosok - várhatóan utoljára szerepel az olimpián, mivel a 2024-es párizsi játékokon vegyes párosok indulhatnak.

Vitorlázásban Magyarországnak eddig négy olimpiai helye van. Berecz Zsombor (Finndingi) és Érdi Mária (Laser Radial) éremesélyesként indulhat Tokióban, melyre még Vadnai Benjamin (Laser Standard) szerzett részvételi jogot, ő testvérével, Jonatánnak válogatózik az ötkarikás játékokért.

Szörfben Cholnoky Sára olimpiai kvótás.

Gyapjasék mellett még Nacra 17-ben a Virág Flóra, Molnár Dávid duónak maradt esélye a tokiói szereplésre, ebben a hajóosztályban március végén rendezik az utolsó kvótaszerző versenyt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!