5 ikonikus Forma-1-es pilóta, akik sosem nyertek világbajnoki címet

Sport, 2021.03.13

Jó pár Forma-1-es pilóta olyannyira befészkelte magát a köztudatba, hogy még azok is jól ismerik a nevüket, akik sosem kedvelték vagy nézték a sportot. Sőt, vannak olyan ikonikus alakjai is a sportnak, akik úgy is nagyon ismertté tudtak válni, hogy valójában sosem nyerték meg a világbajnoki címet.

Forma-1 Jó pár Forma-1-es pilóta olyannyira befészkelte magát a köztudatba, hogy még azok is jól ismerik a nevüket, akik sosem kedvelték vagy nézték a sportot. Sőt, vannak olyan ikonikus alakjai is a sportnak, akik úgy is nagyon ismertté tudtak válni, hogy valójában sosem nyerték meg a világbajnoki címet. Most ezek közül a pilóták közül gyűjtöttük össze az 5 legnépszerűbbet – vajon fogadtunk volna rájuk annó? (Ha esetleg a mostani szezon győztesére szeretnénk fogadni magas szorzók mellett, azt ezen alternatív kód segítségével néhány kattintással meg is tehetjük. )

Sir Stirling Moss

A listát egyértelműen Sir Stirling Moss kell, hogy vezesse, hiszen az angol pilóta 66 versenye alatt 16 futamot tudott megnyerni. Ez azt is jelenti, hogy ő rendelkezik a legtöbb győzelemmel azok között a pilóták között, akik sosem nyerték meg a világbajnoki címet. Moss 1958-ban nagyon közel volt azért a VB-cím behúzásához, amikor is mindössze egy ponttal csúszott le az első helyet elfoglaló Mike Hawthorntól. De Sir Stirling Moss esete nem merülhet ki csak a számokban: mind vezetési stílusa, mind úriember karaktere ikonikussá tette a sportban. 1961-es Monacói Nagydíját máig élvezetes visszanézni minden F1 rajongónak.

Jacky Ickx

A belga Jacky Ickx bőven nyert címeket és trófeákat, hiszen többek között a Dakar Rally és a 24 órás Le Man-i verseny első helyét is többször elhódította – csak éppen a Forma-1-es VB-címet nem sikerült megszereznie. 116 versenyéből 8-at tudott megnyerni, 25 alkalommal pedig a pódiumra jutott fel. A belga tehetsége tagadhatatlan volt, azonban tökéletes szezont tökéletes autóval sosem sikerült összehoznia. A világbajnokság első helyéhez 1970-ben került a legközelebb, amikor végül öt ponttal csúszott le a címről.

Ronnie Peterson

Svédország legsikeresebb pilótájaként, Peterson 123 futamából 10-et tudott megnyerni. Gyorsasága azonban kiemelkedő volt: 14 alkalommal tudta bezsebelni a pole pozíciót karrierje során. A legtöbb futamon pedig nem önhibájából esett ki; autói között jó pár híresen megbízhatatlan darab is volt.

Peterson az 1978-as szezon közben veszítette életét. Összesen kétszer is végzett a második helyen az összesített pontok tekintetében.

Gilles Villeneuve

Bár Gilles Villeneuve mindössze hat szezont töltött el a Forma-1-ben, neve máig jól ismert és szeretett a rajongók körében. (És nem is feltétlenül csak azért, mert a montreali pálya is róla van elnevezve. ) Villeneuve már első évében gyorsan bizonyította tehetségét, és nagyon hamar a Ferrarinál kötött ki. Itt első kanadai futamgyőztesként hazai rajongói előtt húzta be az első győzelmét 1978-ban. A következő évben mindössze négy ponttal maradt el a VB-címtől.

Hogy ezt követően képes lett volna-e egy jó autóval világbajnoki címet nyerni, azt már sosem tudhatjuk meg. 1982-ben halálos balesetet szenvedett.

Rubens Barrichello

Barrichello esete már egészen más történet. Hiszen bár neve jól ismert és tehetségével sem vitatkoznának igazán sokan, legtöbben úgy emlékszünk rá, mint a második számú pilóta Michael Schumacher mögött. 2001-ben harmadik helyen, míg 2002-ben és 2004-ben másodikként végzett a bajnokságban. A Ferrari után ráadásul a Brawn csapatánál is másodhegedűs szerepét kellett felvennie Jenson Button mögött. Visszavonulása előtt még a Williams színeiben is versenyzett, azonban itt sem tudott már igazi sikereket elérni. 322 versenyéből összesen 11 győzelmet tudhatott végül csak a magáénak, bár 68 pódiuma már egy egészen más képről árulkodik az esetében.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!