A bajnoki focimeccsek a férfi kézilabda kupák legnagyobb konkurenciái?

Sport, 2019.03.18

Most, hogy a magyar kézilabda barátok figyelme a nemzetközi kupákról kicsit a hazai küzdelmek felé terelődött az elmúlt pár napban, és a MOL Pick Szeged gárdája is előbb a Tatabánya, majd a Veszprém ellen kellett, hogy megmutassa tudását, van időnk egy kicsit a jövő felé tekintgetni.

EHF logo
Na még nem az új igazolások felé, és nem is a hétvégén előttünk álló Bajnokok Ligája meccs felé, hanem ezúttal a következő szezonok megújult Bajnokok Ligája lebonyolítása a téma.

Kíváncsiak voltunk arra, mi vezette az EHF döntéshozóit arra az elhatározásra, hogy 2020/21-től kezdve hétköznaponként játsszák a férfi BL meccseit.

Tavaly év végén jött a hír, hogy a 2020/21-es szezontól teljesen átalakul a férfi és női Bajnokok Ligája küzdelme. A kézilabda barátok számára ebben semmi újdonság nincs, a férfi és a női lebonyolításban is 16 csapat szerepel majd két nyolcas csoportban. Az eddigiektől eltérően a főtábla küzdelmeit nem előzik majd meg selejtezők. Az első és a második helyezettek egyből a negyeddöntőbe kerülnek, a harmadik, negyedik ötödik és hatodik helyen végzett együttesek keresztbejátszás után juthatnak el oda.

Ami talán ennél jelentősebb változás, hogy a férfiak küzdelmeit hétköznaponként rendezik majd az idénytől kezdve. A második számú európai kupasorozat, az Európa Liga meccsei keddenként, kérésre szerdánként, míg a Bajnokok Ligája összecsapások szerdán és csütörtökön lesznek. Arra voltunk kíváncsiak, mik voltak az okai ezeknek az időpont-változtatásoknak. Hiszen a férfiaknál mind a Szeged, mind a Veszprém meccseire sokan jöttek más városokból, ami munkanapon nehezebben lesz megoldható.  

Kérdéseinkre az EHF a sajtófőnöke, JJ. Rowland válaszolt. Válaszában elmondta, hogy a hétköznapi meccseknek sokkal szilárdabb napjuk és idejük lesz, ami a nézőknek előnyös a tévé előtt és a helyszínen egyaránt, hiszen pontos ideje lesz a top kézilabdának hétről-hétre.  

Az EHF meglátása szerint, írta válaszában Rowland, a jelenlegi struktúra bonyolult a szurkolóknak, mert a nemzetközi kupameccsek és a bajnoki meccsek időpontjai országonként, sőt csapatonként is változhatnak, és ez nehézzé teszi a sorozatok nyomon követését számukra, ez a helyzet viszont megváltozhat a 2020/21-es szezontól bevezetendő szisztémában.

Kérdés persze, és ezt már csak mi tesszük hozzá, hogy jelenleg mely szurkolóknak okoz megoldhatatlan feladatot kedvenc csapatainak, vagy éppen a BL meccseinek, eredményeinek nyomon követése. Talán csak a németek nem tudják, hogy éppen melyik meccset akarják játszani, a hazait vagy a nemzetközit, leszerveznek egy meccset a BL ütközet időpontjára, és ezért fordulhat elő, hogy a BL-t olykor beáldozzák ezen lekötött meccs kedvéért. Az EHF pedig ahelyett, hogy példát statuálna, jelen esetben a Rhein-Neckar Löwennel, inkább (mert lehetetlen nem erre gondolni), kedvez nekik egy ilyen döntéssel. Ezek után nem kérdés, hogy a Bundesliga meccsek a hétvégén kerülnek megrendezésre, legalábbis a kupacsapatok meccsei. Hasonló helyzetben még a franciák vannak, de ott talán kisebb a hatalma a tévétársaságoknak, és akármennyire kiváló a francia kézilabda, a bajnokságnak még nincs akkora nimbusza, mint Németországban. Így a franciák mindig meg tudták oldani a hétközi bajnokik, hétvégi BL meccsek rendszerét, hétközben a Bajnokok Ligájába egyébként is csak a német csapatok kedvéért léptek pályára.

Az EHF sajtófőnöke hozzátette, megvizsgálták a döntés előtt, hogy ez a naptári beosztás nem keresztez más, jelentős versenysorozatot. Ez jobb a televízióknak, tervezhetőbb a közvetítésük.

A döntés előtt az EHF megvizsgálta a sportpiacot is, nem csak a hétköznap megrendezésre kerülő sorozatokat, hanem a hétvégieket is, és azt látta, hogy hétvégenként a különböző labdarúgó bajnokságokkal és egyéb jelentős sporteseményekkel gyakoriak az ütközések. Ezért döntöttek a változtatás mellett, amik tehát kiszámíthatóbb tévéközvetítéseket eredményeznek majd, és ez a kézilabda piacra is serkentőleg fog hatni, a sportág népszerűségét pedig Európában és a világ egyéb részein is növelheti, zárta válaszát JJ. Rowland.  

Arra a kérdésünkre sajnos nem kaptunk választ, hogy ez hogy fogja a szurkolókat érinteni, akik eddig hétvégén mentek el kedvenc csapatuk meccsére, nem munkaidő után, sok esetben pedig nem Szegedről vagy Veszprémből. Továbbá nem lesz-e sokkal kevesebb ideje hétköznap meccset nézni az átlag tévénézőnek, a hétvégéhez viszonyítva. A választ erre úgyis az idő adja majd meg.  

Boros Tamás

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!