A helyi színekben versenyző olimpikonokat köszöntötte a békéscsabai önkormányzat

Sport, 2021.09.20

A tokiói olimpián részt vett békéscsabai sportolókat, Márton Anita súlylökőt, Kovács Barbara gyaloglót és Özbas Szofi cselgáncsozót, valamint felkészítőiket köszöntötte az önkormányzat hétfőn.

"Nagyon sokáig fogok emlékezni erre a csapatra, már az elismerés volt, hogy kijutottam életem eddigi legnagyobb volumenű versenyére" - mondta a 19 éves Özbas Szofi, aki már az októberi junior világbajnokságra készül címvédőként, és amelyen életkora miatt utoljára vehet részt. Térdsérüléséből még nem tudott teljesen kigyógyulni, de bízik a jó szereplésben, és nagyon szeretne ott lenni a következő, párizsi olimpián is - mondta az MTI kérdésére.

A 63 kilogrammban szereplő olimpiai újonc Özbas - aki utánpótlásban minden korosztályban volt Európa-bajnok - második mérkőzésén kikapott az olasz Maria Centracchiótól, így nem jutott a nyolc közé a tokiói olimpián.

Edzője, Gyáni János az ünnepségen hangsúlyozta: "halálosan kemény" a dzsúdó világa, nem volt könnyű a felkészülés, több sérüléssel is küzdött Szofi, aki így is megverte a világ egyik legjobb cselgáncsozóját. Életkorából adódóan lehet vele hosszú távon számolni.

Tajti-Márton Anitának "lelki törést okozott", hogy tavaly a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az olimpiát, mert akkor csúcsformában volt, éremért küzdött volna - mondta edzője, Eperjes László. A sportoló januárban adott életet kislányának, és egy térdműtét is hosszú időt elvitt a felkészülésből.

"Emiatt lejjebb kellett tenni a lécet, a cél a döntőbe jutás volt" - mondta, hozzátéve, hogy bár a legtöbb élsportoló a pandémia miatti áldatlan helyzetre panaszkodott, "80 centiméterrel több kellett a döntőhöz, mint 2016-ban Rióban".

Tajti-Márton Anita elárulta, már tervezik a jövő évet, amikor Belgrádban fedett pályás világbajnokság, Münchenben pedig Európa-bajnokság lesz. Reméli, teljesen felépül térdsérüléséből, és arra a szintre tud visszatérni, ahol abbahagyta. A 2023-as budapesti vb-re is készül, de az kérdéses, hogy egy újabb olimpia belefér-e még neki - válaszolta az MTI érdeklődésére.

A 2016-os riói olimpia bronzérmese Tokióban nem jutott be a női súlylökés döntőjébe, a 21. helyen fejezte be a viadalt.

Kovács Barbara számol még egy olimpiával, "ő csak utána szeretne babázni" - mondta. Hozzátette, nem elégedett maradéktalanul a tokiói szereplésével, de nem is találta ideálisnak a körülményeket. A gyalogló versenyszámot Szapporóban rendezték, a szállodát nem lehetett elhagyni, "és arra a klímára nem lehetett felkészülni".

Jövőre újítás, hogy gyaloglásban 20 és 35 kilométeres távokon lehet indulni. Ő mindenképpen 20 kilométeren szeretné megméretni magát, még kérdés számára, hogy az újítás mit hoz majd - mondta. A Békéscsabai Atlétikai Club 28 éves versenyzője Tokióban a 46. helyen végzett 20 kilométeren. Az olimpiai szereplése az utolsó pillanatokban vált teljesen biztossá, amikor lezárult a kvalifikációs időszak. A csabai atléta öt évvel ezelőtt, Rióban is indulta, akkor az 58. helyen végzett.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester köszöntőjében kiemelte, egyre több utánpótláskorú fiatal igazol a klubokhoz, és reméli, hogy a három sportoló olimpiai szereplése őket is inspirálja. Hozzátette, azzal, hogy három versenyzőért izgulhattak az ötkarikás játékokon, "Békéscsaba igen előkelő helyen állt a megyei jogú városok között".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!