A hétvégén rajtol a gyorsasági kajak-kenu szezon - ELŐZETES

Sport, 2019.05.08

Szombaton és vasárnap Szolnokon rendezik a gyorsasági kajak-kenusok idei első versenyét, a rangsorolót, amelyen olimpiai és világbajnokok sora száll vízre.

A szövetség honlapja szerint a viadalról Boros Gergely szakmai igazgató korábban azt mondta, az itt elért eredmények még nem a végleges képet fogják mutatni, de a versenyzők felmérhetik, hogy egymáshoz képest hol tartanak.

A nevezések szerint a nőknél a legnagyobb hiányzó Kozák Danuta és Szabó Gabriella lesz, de az ötszörös, illetve háromszoros ötkarikás bajnok kajakos távollétében is erős lesz a mezőny. Az egyik legfontosabb számban, 500 egyesben Kárász Anna, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra és Lucz Dóra is elindul, párosban viszont csak két egység áll rajthoz, a rutinos Csipes, Medveczky és a fiatal Biben Karina, Bakó Olga kettős.

A férfiaknál ugyanakkor izgalmas párosok alakultak, köztük a Dombvári Bence, Balaska Márk, a Nádas Bence, Tótka Sándor, a Birkás Balázs, Kuli István kettős, de érdekes lehet, hogy mire lesz képes 500-on a Kugler Attila, Pauman Dániel, a Noé Bálint, Ilyés Róbert vagy a Kammerer Zoltán, Erdőssy Csaba duó.

Az 500 méteres kajaknégyesbe nagyrészt a 400 egyes és 500 pároson keresztül vezet az út a válogatókon, a rangsorolón azonban csak 200 egyest rendeznek, el is indulnak itt az olimpiai csapathajóba pályázó versenyzők. Ott lesz a rajtnál többek között Tótka, Nádas, Dudás Miklós, Kuli, Balaska és Birkás is, de nagy csatát hozhat a férfiak király száma, a K-1 1000 méter is, ahol az itthon évek óta egyeduralkodó Kopasz Bálintot szeretné letaszítani a trónról Dombvári.

Férfi kenu egyes 1000 méteren is nagy csata várható, az egyik legnépesebb mezőnyben ott lesz a rajtnál Bodonyi András, Hajdu Jonatán, Kiss Tamás, Kiss Balázs, Fekete Ádám, Korisánszky Dávid és Mike Róbert is.

A női kenusoknál a fiatal Molnár Csenge, Nagy Bianka kettős is felmérheti, hogy hol tart az olimpiai számban, 500 méteren a világ élvonalába tartozó Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső egységgel szemben.

"Nagyon sok válogatott versenyző elindul ezen a hétvégén, aminek nagyon örülök - idézte az mkksz.hu Hüttner Csaba szövetségi kapitányt. - Annak külön örülök, hogy ilyen sokan rajthoz állnak férfi kenu egyesben, végre lesz egy jó verseny ebben a számban. Összességében persze nem itt kell csúcsformában lenni, de két héttel az első válogató előtt ez egy jó alkalom, hogy felmérjék magukat a versenyzők. Biztos vagyok benne, hogy remek csatákat láthatunk majd több számban is."

A döntőket szombaton 15.30-tól, vasárnap pedig 15 órától rendezik.

Az év fő versenye az augusztusi, szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!